Here we are - there we go Intro

8, 9 en 10 mei 2009


30 jaar NIMk open huis weekend
 

Het Nederlands Instituut voor Mediakunst bestaat 30 jaar! Dit vieren we met een open huis op 8, 9 en 10 mei: een lang weekend vol discussie, beeldende kunst en technologie. We proosten op de toekomst en nodigen iedereen uit mee te denken over de kunst van vandaag en morgen, over mediakunst en digitale cultuur in alle kleuren en toonaarden. Welke fundamentele veranderingen komen met de technologische innovatie op ons af? Wat is de invloed van de digitale omgeving van morgen op kunst en kunstenaars van nu? En wat betekent dit voor een instituut als het NIMk? Dit moment is een ideale gelegenheid om te bepalen waar we staan, en vooruit te kijken naar de toekomst.


 

De missie van het Nederlands Instituut voor Mediakunst is ondersteuning en bevordering van de vrije ontwikkeling van mediakunst. Deze kunstvorm, die wordt gedefinieerd door de connectie met technologie, heeft in de loop van die jaren een enorm diverse ontwikkeling doorgemaakt: van videokunst, performance en werk op Super8, via internet en Second Life tot wearable technology en bloggen. Wat ons door al die jaren heen is blijven fascineren is de groei en ontwikkeling, het flexibele gebruik van steeds weer nieuwe technologieën en de creativiteit van kunstenaars hierin.

Rene Coelho, oprichter van Montevideo, beantwoordde de vraag naar de definitie van mediakunst altijd kort en bondig: "Dat is kunst met een stekker." Inmiddels is er veel veranderd aan de verschijningsvormen van de mediakunst, maar in wezen heeft hij nog altijd gelijk. Mediakunst neemt vele gedaantes aan, die niet altijd gemakkelijk passen of zelfs wringen binnen de definitie van 'Kunst'. Er vallen werken onder die gemaakt worden met steeds weer nieuwe technologieën: digitale kunst, computer graphics, virtuele kunst, computeranimatie, robotics, internetkunst, interactieve technologieën en biotechnologie.

De diversiteit hiervan geeft richting aan onze toekomst, maar daagt ons ook continu uit om met innovatieve oplossingen te komen voor de verschillende activiteiten waardoor het Instituut met de mediakunst verbonden is: tentoonstellingen, collectie, distributie en promotie, conservering, productie, onderzoek, reflectie en educatie. We willen dat onze activiteiten toonaangevend zijn en stof tot nadenken opleveren, en werken samen met vele individuen en instellingen, nationaal en internationaal, om dit te bereiken. We dragen het open huis weekend ter gelegenheid van ons 30-jarig bestaan dan ook op aan al diegenen die ons in de loop der jaren hebben gesteund, en we hopen vruchtbare jaren van samenwerking tegemoet te gaan.