Prijs

Rene Coelhoprijs winnaar 2010

Waar zoek je naar bij het beoordelen van de werken van een groep academiestudenten die zo'n divers werk produceren als de groep die kans maakt op de rene coelhoprijs 2010? Wie een performance wil vergelijken met een installatie of een film met een kinetisch object, moet op zoek naar algemenere criteria. Waar zit de meeste potentie? De meeste grip op de diverse lagen en associaties die een kunstwerk oproept? De meeste visuele, conceptuele, textuele spanning? Wie zien we de komen jaren zeker terug op tv? Het ontwikkelen van meesterschap is voor bijna niemand een opgave die aan het eind van een academiestudie voltooid is, maar soms is wel zichtbaar is of iemand 'goud gevonden' heeft.

Juryrapport
Dat laatste meent de jury te ontwaren in meerdere van de ingezonden werken. Maar in 1 van die werken zagen we net wat meer potentie: het gevonden goud zit in het bijzonder in het script dat gevat, actueel en gelaagd is, speelt met maatschappelijke stereotypen en literaire conventies. Kaweh Modiri's (pseudo?) autobiografische film 'Mijn Inbreker en ik' toont het relaas van een schrijver die de dief van zijn laptop stalkt, een poetische omkering van de verhouding dader - slachtoffer, waarbij het aanvankelijke gevoel van empowerment bij de verteller langzaam plaatsmaakt voor een nieuwe slachtofferrol: de schrijver die zijn hoofdpersoon nooit uit het oog mag verliezen. Visueel maakt hij vooral goed gebruik van de doe-het-zelf technieken van de generatie youTube. Simpele technieken worden efficiënt ingezet. Zo wordt als found footage gepresenteerd beeld gecombineerd met verborgen camerabeelden en een voice-over om zowel het autobiografische als het documentaire element van de film te benadrukken. Hoewel er ook in Modiri's werk nog een wereld te winnen is, heeft de jury er vertrouwen in dat we van van hem in de nabije toekomst meer zullen horen.

 Kaweh Modiri
Kaweh Modiri Mijn inbreker en ik, 2010 Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam lees meer »


Namens de jury Erik van Tuijn, Julika Rudelius en Margit Lukács

Publieksprijs 2010
We zijn erg verheugd om aan te kondigen dat Joris Strijbos de winnaar is van de Publieksprijs 2010 met de meeste stemmen.
 Joris Strijbos
Joris Strijbos Phase=Order, 2010 KABK Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag lees meer »


We hopen dat beide winnaars mogen profiteren van hun succes en we wensen hen het beste toe voor de toekomst en verwachten veel van hen te horen.