kunstenaar

Peter van der Es

Bruce, Distopia, True Romance, Untitled (jongen), Untitled (dorp), 2010
ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, Arnhem
'Ik hou van Hollywood. Ook naast mijn werk, is het nog steeds leuk om films te kijken. Er zijn er heel veel, en dat maakt het product van deze industrie tot ideaal gereedschap om mee te werken.

Film is niet altijd alleen vermaak. Het kleeft aan elkaar van de statements en kleine manipulaties die het geheel overtuigend maken. Dit alles bij elkaar maakt dat een film een soort collectieve oersoep wordt van elementen uit de werkelijkheid, citaten, verzinsels en associaties, die nagalmen in ons maatschappelijk gedeeld geheugen.

Veel van die associaties bestaan ook voornamelijk ergens tussen het medium film en het publiek. Zoiets als een superheld, een utopische of distopische stad, zijn vaak schimmen tussen films in, die in de ons omringende werkelijkheid hun weerslag vinden.

Ik ben graag bezig met die associaties. Soms lopen film en werkelijkheid ook zo dicht door elkaar, dat het vaak nog maar moeilijk is een grens te trekken tussen beiden. Ik probeer zo dicht mogelijk op die onduidelijke parallelle werkelijkheid van de wereld van Hollywood te zitten. Ik gebruik film als collagemateriaal, en knip en plak werkelijkheden aan elkaar, citeer en manipuleer fragmenten uit die collectieve oersoep tot digitale tableau-vivants. Als een symbiose van feit en vooral fictie werk ik gestaag aan een collectie van deze alledaagse onwerkelijkheid.'