tentoonstelling

NIMk op STRP 2011

18 tot en met 27 november, Eindhoven.

De vijfde editie van het STRP Festival staat in het teken van 50 jaar Nederlandse media- en technologische kunst. Het NIMk werkte mee aan de opzet van de tentoonstelling en is op het festival ruim vertegenwoordigd met 5 werken uit de collectie in de STRP-Expo en Planet M op STRP school.

STRP EXPO
Mill X Molen van Bert Schutter
I/Eye van Bill Spinhoven
Disco for N/One van Mark Bain

Time to bone remixx van Arno Coenen
Deus Ex Machina van Arno Coenen

In de STRP expo wordt het werk van de baanbrekende pioniers uit het verleden en het heden tentoongesteld samen met de meest opvallende projecten van de nieuwe generatie. In de grote industriële hallen van het Klokgebouw is een er een levendig overzicht van verleden, heden en toekomst te zien, waarbij nieuwe verbanden en crosslinks zichtbaar worden. Voor de samenstelling van het programma werkte STRP naast het NIMk samen met het NIMk, V2, Steim en Optofonica.

Het NIMk zet zijn expertise al 30 jaar in voor de mediakunst, door middel van presentatie, ontwikkeling, conservering en educatie. Op STRP laten we al deze aspecten aan bod komen.

'Piece de resistance' is het werk Mill X Molen van Bert Schutter uit 1982. Het NIMk werkte de afgelopen jaren samen met RCE (Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, voorheen ICN) aan de re-installatie van deze iconische videosculptuur. Mill X Molen is nu op STRP voor het eerst sinds de internatinonale reizende tentoonstelling Imago (1990 - 1993) voor het Nederlands publiek te zien.Planet M visits STRPschool
Planet M is de nieuwe mobiele infastructuur en laboratorium van het NIMk voor mediakunst en digitale cultuur. Planet M is een lang gekoesterde wens van het NIMk. Een tentoonstellingsruimte waarmee het instituut het land in kan om mensen op een alternatieve manier te laten kennismaken met mediakunst en digitale cultuur door middel van exposities, kunstprojecten, presentaties, DIY workshops en andere verrassende events. In samenwerking met STRP school biedt het NIMk van 21-24 november in Planet M een tweetal workshops aan Mobile Reporters en Gameboy camera animatie. STRP school nodigt ieder jaar ism Kunstbalie voortgezet onderwijs scholen uit Eindhoven (&regio) uit om deel te nemen aan het STRP school educatieve programma. De insteek van STRP is een combi van kunst en technologie en dat komt ook terug in de workshops.

Workshop Mobile Reporters
Steeds vaker komen we filmpjes tegen die gemaakt zijn met de mobiele telefoon. Er worden duizenden nieuwe filmpjes per dag op het internet gezet, maar hoe maak je nu een artistiek verantwoord filmpje? Ter inspiratie begint de workshop met een compilatie van filmpjes die gemaakt zijn met de mobiele telefoon, door kunstenaars, de burgerjournalist en reclamemaker. Daarna gaan leerlingen aan de slag en maken ze met een mobiele telefoon en props een zelf kort filmpje. Dit kan een korte animatie, een reclamefilmpje, soap, reality, surprise of kunstfilmpje zijn. Vervolgens worden de filmpjes geplaatst op de site www.mobilereporters.org.

Workshop Gameboy camera animatie

Tijdens de gameboy camera workshop worden animaties gemaakt met een gameboy camera. De gameboy camera is een camera met zeer lage resolutie en heeft maar 4 grijs waarde (wit, licht grijs, donker grijs, zwart). De kwaliteit van de camera heeft zeer veel invloed op het eindresultaat, wat tot verassende resultaten kan leiden; resultaten waar met een normale camera waarschijnlijk niet op gekomen zou worden. De animaties kunnen gemaakt worden met pen en papier of met foto's van de leerlingen zelf, hoe de animaties gemaakt worden en waar ze over gaan mogen de leerlingen zelf bepalen. De foto's/ animaties worden door de leerlingen gemaakt, en in samenwerking met de workshopleider samengevoegd tot een gif animatie op de computer, en vervolgens op internet gezet zodat de leerlingen ze thuis kunnen kopiëren of bekijken.

Voor meer educatief aanbod van het NIMk zie: http://nimk.nl/nl/educatie/

Het STRP Festival vindt plaats van 18 tot en met 27 november in het Klokgebouw in Eindhoven. Meer info en volledig programma: http://strp.nl/