Educatieve activiteiten zijn gestopt met ingang van 1 januari 2013


Rondleidingen

In de galerieruimtes op de eerste verdieping worden per jaar verschillende tentoonstellingen samengesteld. Dit kunnen zowel groeps- en thematentoonstellingen zijn als solopresentaties, retrospectieven of exposities in samenwerking met andere instellingen. Er worden bij elke expositie rondleidingen gegeven (op afspraak).
Kosten per rondleiding van ca. 1 uur (max. 15 personen): 60,-


Mediatheek

In de mediatheek op de begane grond kan het publiek (studenten, curatoren, kunstenaars, docenten, kunsthistorici en iedereen die belangstelling heeft) informatie opvragen over kunstenaars en hun werk. Op de viewing-sets kunnen alle videowerken uit de collectie worden bekeken. Naast de videocollectie bevat de mediatheek een grote verzameling boeken, tijdschriften en documentatie over hedendaagse media en kunst. Er kunnen ook groepen worden ontvangen, die d.m.v. een videoprogramma en uitleg op maat, een 'rondleiding' krijgen door de collectie (op afspraak). Een programma op maat is mogelijk.
Toegang mediatheek (ma t/m vr van 13.00 tot 17.00 uur): gratis
Kosten per rondleiding van ca. 1 uur (max. 15 personen): 60,-


Gastlessen

Curatoren en medewerkers van de afdelingen distributie, collectie en conservering geven gastlessen op akademies en universiteiten. De lessen gaan over verschillende onderwerpen zoals de geschiedenis van mediakunst, performancekunst, geluidskunst, vj werk, gamecultuur, distributiebeleid en conservering van mediakunst. Tijdens deze lessen worden werken uit de collectie van het Nederlands Instituut voor Mediakunst getoond. Ook worden er speciale programma's samengesteld rondom een thema waarvoor een voorstel gedaan kan worden.
Kosten 100,- per les (exclusief reiskosten voor rekening van de opleiding)


Workshops

Het Nederlands Instituut voor Mediakunst organiseert een aantal workshop per jaar voor kunstenaars en specialisten. De workshops zijn een samenwerking tussen de afdelingen Artlab en educatie. Eerder vonden o.a. plaats de workshop Blender (een open source animatie tool), Workshop Pure Data, Open Source Workshop, Open source streaming alliance, Open Source Multimedia Tools , Interfacing Performance zie het archief.


René Coelho-prijs

Elk jaar wordt door de Nederlandse academies werk van eindexamenstudenten aangedragen voor de René Coelho-prijs. De prijs is vernoemd naar René Coelho, de oprichter en voormalig directeur van het Nederlands Instituut voor Mediakunst, en bestaat uit een geldbedrag en productiefaciliteiten om een nieuw werk te maken. Binnen een jaar na de uitreiking van de prijs zal het bekroonde eindexamenwerk en het nieuwe werk middels een tentoonstelling of filmprogramma in het Nederlands Instituut voor Mediakunst worden gepresenteerd.
Meer informatie


Stages

Er zijn van tijd tot tijd stageplaatsen beschikbaar, op de verschillende afdelingen van het Nederlands Instituut voor Mediakunst. Het gaat voornamelijk om plaatsen op het Artlab, de mediatheek en bij de afdelingen presentatie en PR /communicatie. Studenten kunnen hun voorstellen mailen naar educatie