artist in residence

Esther Polak, Nomadic MILK

Esther Polak - Artist in Residence februari tot april 2009

Artist in Residence februari – oktober 2009Van 2 t/m 22 januari reisde kunstenares Esther Polak door Nigeria, waar ze GPS technologie gebruikte om de distributie van melkproducten te volgen. Ze volgde allereerst de producten van Peak Milk (Friesland Foods) van de havenstad Lagos naar de hoofdstad Abuja. Daarnaast volgde ze de verkoop van melk in Abuja door een familie van nomadische Fulani koeienherders. Door hun eigen sporen aan hen te tonen, en de reacties op video vast te leggen, onderzoekt ze een hedendaags nomadisch bestaan.

Een speciaal voor het project ontwikkelde robot is ook mee op reis. Deze robot tekent met zand de opgenomen data uit op de grond, waardoor meerdere mensen makkelijk het spoor kunnen bespreken.

Haar project is gepresenteerd in Kasteel Groeneveld www.kasteelgroeneveld.nl

Interview De Avonden donderdag 18 juni: http://www.vpro.nl/programma/deavonden/afleveringen/41810421/items/42125728/Esther Polak volgt al enkele jaren de distributie van melk. Zo volgde ze in haar vorige MILK project de reis die Latviaanse melk aflegt voordat ze in Nederlandse kaas terecht komt. Het werk leverde haar een Gouden Nica op, de prijs voor mediakunst die jaarlijks op het Ars Electronica festival wordt uitgereikt. De productie van melk, stelt ze, heeft altijd een grote invloed gehad op ons landschap en ons bestaan.

Haar activiteiten zijn live te volgen op het blog www.nomadicmilk.net

Ook is ze te volgen via Twitter, waarmee ze via SMS haar bezigheden live bijhoudt.

Nadat ze terug is uit Nigeria werden de resultaten van het project getoond op de Transmediale in Berlijn van 28 januari – 2 februari 2009. In oktober 2009 presenteerde Esther haar resultaten in het NIMk tijdens de bijeenkomst ElasticMapping.

Het project wordt geproduceerd door Stichting Beelddiktee in samenwerking met het NIMk. Esther Polak is een mediakunstenaar die veel werkt met Locative media. Bekende projecten van haar zijn AmsterdamREALTIME en het MILKproject. Productie: www.beelddiktee.nl

Artikel Berliner Zeitung door Sebastian Preuss:
http://www.berlinonline.de/berliner-zeitung/archiv/.bin/dump.fcgi/2009/0130/feuilleton/0013/index.htm