tentoonstelling

World Wide Wrong

Van 27-08-2005 t/m 22-10-2005


Een blik op JODI

De conventies over het gebruik en de omgang met computers zijn heel snel geaccepteerd geraakt. Mensen over de hele wereld gebruiken dezelfde grafische iconen en interface. Met notes (briefjes), bin (prullenbak) en files (mappen) is de desktop van de computer een grafische weergave van het werkelijke bureaublad. Deze conventies lijken het gebruik van de computer voor iedereen te vergemakkelijken. Aan de andere kant geeft het vooral een schijnwerkelijkheid weer waarin het lijkt alsof de gebruikers controle hebben over de machine. Maar iedereen die met een computer werkt kent het andere scenario. Ineens kan een computer vastlopen, op hol slaan en vooral niet doet wat jij wilt. Het kunstenaars duo Jodi (Joan Heemskerk en Dirk Paesmans) houdt zich specifiek bezig met juist deze storende (mis)communicaties.


Vanaf het ontstaan van het Internet houdt Jodi zich al actief bezig met net kunst. Met zelfgemaakte programma’s simuleren ze computer crashes, virussen en error messages. Met deze projecten reageren ze op de regels van het Internet en confronteren zij de bezoeker met de keurig ontworpen interfaces en websites door de achterkant van de technologie te laten zien, de (mogelijk) lelijke kant.. Voor je het weet verschijnen tientallen screens op de desktop of een pagina vol met programmeercode. Maar het duo is geen computerfreak die constant op zoek is naar nieuwe mogelijkheden. Het doel is niet om de computer te dereguleren of te herprogrammeren. De interesse van Jodi gaat vooral uit naar de communicatie mogelijkheden van het medium, waarbij ze vooral de beperkingen van de gecodeerde communicatie ter discussie stellen.


Aan het eind van de jaren 90 verschuift hun aandacht van de computer naar computer- en videogames. Binnen de game cultuur zijn ook veel voorgeprogrammeerde codes te vinden die het de speler gemakkelijker makende game snel te begrijpen. JODI benadert dergelijke beperkingen en simplificaties met de nodige scepsis. Met simpele ingrepen laten ze andere mogelijkheden en toepassingen zien. De gekleurde architectuur van de Quake game is bijvoorbeeld simpelweg vervangen door zwarte en witte vlakken waardoor richtingsgevoel en ruimtebenadering vervagen. In hun nieuwste werk zijn ze op zoek naar de (on)mogelijkheden van GPS systemen.

Evenals veel oudere videokunstenaars als bijvoorbeeld Nam June Paik en de Vasulkas, is JODI bewust bezig met het modificeren en het ter discussie stellen van de technische standaard. Maar in plaats van voorspelbare resultaten neer te zetten gaat Jodi een stap verder door gebruik te maken van de onvoorspelbaarheid in het gebruik van software en te spelen met het verwachtingspatroon van de kijker/gebruiker.

De tentoonstelling geeft een blik op JODI: Van hun eerste computerexperimenten op het Internet tot de ruimtelijke video installaties van game modificaties.
wwwwwwwww.jodi.org/