tentoonstelling

Wonderwall

Van 12-02-2005 t/m 26-02-2005


Nam June Paik, Vasulkas, Marc Burkett, Livinus & Jeep van de Bundt, Paul Dougherty en Dove Eylat

Op het eerste gezicht lijkt het werk van een VJ erg op videokunst. Het gebruikt bijna dezelfde apparatuur en kent daardoor een vergelijkbare esthetiek. Aan de andere kant heeft het ook veel overeenkomsten met performance - met name het live creëren van een ervaring waarbij verschillende zintuigen tegelijkertijd geprikkeld worden. Veel VJ's zelf lijken hun werk met name met dit laatste te vergelijken en zien tevens een directe koppeling met de opkomst van de techno muziek en de videoclip midden jaren 80.

Vasulkas / Violin

In de tentoonstelling Wonderwall worden werken getoond uit de collectie van het Nederlands Instituut voor Mediakunst. Deze werken geven een historisch kader vanuit de videokunst die de esthetiek van veel hedendaagse VJ performances weerspiegelt. De selectie bevat werk van onder andere Nam June Paik, Vasulkas, Marc Burkett, Livinus & Jeep van de Bundt, Paul Dougherty en Dove Eylat.

Bundt / Moire

Naast de tentoonstelling wordt het onderzoek 'VJ Cultuur: een fenomeen in geschiedenis, presentatie en perceptie' gepresenteerd. Met hierin interviews met Nederlandse VJ's Arno Coenen, Olga Mink, Elsbeth van Noppen, Micha Klein, Danielle Kwaaitaal, Peter Rubin, Gerald van der Kaap, Pips:Lab, Captain Video, Geert Mul, Telco Systems en Eboman. Registraties van nationale en internationale live beeld en geluid performances van Microscope Sessions; VeeJay Groove; VeeJay Nights; The best of VJ Culture 2003/04 – ICA London en de Chemistry – Veronica 1999.

Extra activiteiten tijdens deze tentoonstelling:

Woody Vasulka improviseert
Dinsdag 15 februari
Aanvang 20.30 uur
Toegang 3,50 / 2,50
Woody Vasulka geeft een lezing over de historische context van de VJ-cultuur vanaf het begin van de jaren ’70 tot nu: van illustraties op muziek uit het synthesizer tijdperk tot hedendaagse stromingen. Hij zal zijn verhaal illustreren met voorbeelden van zijn werk samen met Steina en van andere actuele VJ’s.

Nachtsalon: Visual Sounds
Donderdag 24 februari
19.00 - 22.30 uur


Met o.a. C-mon & Kypski, Poly-Xelor en de winnaars van de VJ Contest Visual Sensations
De Nachtsalon is een exclusieve avond met een mix van verschillende kunstdisciplines. De salon wordt om de twee maanden in een ander museum georganiseerd. De Nachtsalon is een initiatief van de organisatie van de Museumnacht Amsterdam. Meer informatie / kaartverkoop: www.nachtsalon.nl

Op zaterdag 12 februari is tevens de finale van de eerste landelijke VJ contest VISUAL SENSATIONS in de Melkweg. Aanvang 20.00 uur. De avond staat in het teken van acht finalisten: zes regiofinalisten en twee runners-up. Overdag is er van 11.30 - 15.30 uur in Paradiso een speciaal symposium waar het verleden, heden en de toekomst van de VJ wordt belicht. Dit gebeurt door middel van lezingen en een discussieplatform waarin de VJ in een politieke, sociale en historische context wordt besproken. Meer informatie: www.visualsensations.nl.

Openingstijden dinsdag t/m zaterdag 13.00 - 18.00
Toegang gratis

Met dank aan:
Concept inrichting: Vanosvanegmond, Strategisch ontwerp
www.vanosvanegmond.nl
www.visualsensations.nl