projectwebsite

Visual Sensations

11-02-2003


A state of flux

Visual Sensations is een informatie portal over de VJ cultuur: een complexe wereld waarin de beeldtaal die gebruikt wordt divers, nieuw en voortdurend in ontwikkeling is. De Visual Sensations website toont de verscheidenheid binnen de VJ cultuur en laat zien waar en welke ontwikkelingen plaatsvinden. Wie houden zich er mee bezig, wat voor materiaal en media gebruiken zij en hoe wordt er vanuit de ‘buitenwereld’ naar het DJ/VJ fenomeen gekeken? Via een aparte mailinglist kunnen reacties en opmerkingen achter gelaten worden. Visual Sensations is in a constant state of flux.

 

 

In onze hedendaagse ‘ervaringswereld’ is de aanspraak op de verschillende zintuigen enorm. Bezoekers in clubs, winkels en cafés worden bedolven onder beats waarbij de ervaring versterkt wordt door lichteffecten en de vertoning van video- en digitale beelden, in de meeste gevallen synchroon aan de muziek. In de clubscene zijn de nieuwste ontwikkelingen in de synergie van geluid met licht, beeld, rook - en zelfs geur - het duidelijkst aanwezig.

Vanuit een interesse in de DJ/VJ cultuur en met name de invloed ervan op andere disciplines is het Nederlands Instituut voor Mediakunst, Amsterdam (NIM) een samenwerking aangegaan met verschillende organisaties in Nederland waar de DJ/VJ cultuur zich afspeelt. Zowel commerciële als culturele, en kunstenaarsinitiatieven vinden elkaar rond hetzelfde thema en vullen elkaar aan. Partners: De Balie, Chemistry, Lazy Marie, Mazzo, Melkweg, NIMk, Now&Wow, Off_Corso en Paradiso.

Alle links van VJ cultuur zijn terug te vinden op http://delicious.com/nimk/VJ

De verschillende onderdelen

VJ
Sinds de opkomst van de eerste DJ/VJ experimenten is het aantal VJ’s aanzienlijk toegenomen en komen er elke week nieuwe bij. Een greep uit een groeiend aanbod:

Festivals en optredens
De VJ heeft zich een vaste plaats veroverd en is niet meer weg te denken uit festivals en clubavonden. Enkele voorbeelden waarbij het VJ optreden centraal staat:

Software
Er bestaan al veel verschillende hard en software pakketten waarmee VJ’s realtime beelden kunnen bewerken, al dan niet gelinkt aan de muziek. In hoeverre lijken deze pakketen wel of niet op elkaar? Hoe gebruiksvriendelijk zijn ze; moet je een techneut zijn om de hard/software te kunnen gebruiken? Hieronder een aantal voorbeelden:

Recensies / artikelen
Van experimenten in de underground en grote rave parties is de VJ binnen enkele jaren overgenomen door de massacultuur. Wat is de invloed van zoveel beeld spektakel op andere disciplines, bijvoorbeeld muziek, film en video. Enkele meningen:

Organisaties
VJ’s united; een aantal organisaties die zich inzet voor de verspreiding en informatie voor en over VJ’s.

Reacties
Ideeën, suggesties, opmerkingen

Definitie: Wat is VJ?
De benaming VJ (Video Jockey) is tot op de dag van vandaag nog steeds een omstreden term. VJ’s die meer buiten dan binnen het clubcircuit werken zien zichzelf niet als VJ maar meer als visueel performer of visueel kunstenaar.Van experimenten in de underground en grote rave parties is de VJ binnen enkele jaren overgenomen door de massacultuur. De site www.vjcultuur.nl is het resultaat van een jaarlang onderzoek naar de VJ cultuur in Nederland anno 2004-2005. In het kader van eerder gepubliceerd onderzoek naar de geschiedenis van het VJ-en zijn op deze site interviews met Nederlandse VJs te zien en te beluisteren. Ook is er informatie te vinden over festivals waar de VJ centraal staat en organisaties die zich inzetten voor de VJ's.

Download hier artikelen in pdf formaat:

Onderzoeksverslag in pdf
VJ Cultuur: een fenomeen in geschiedenis, presentatie en perceptie by Annet Dekker

Artikel A Look at Video Mix Culter by Peter Rubin 


www.visualsensations.nl