[hedaer: Van 15-01-2000 t/m 12-02-2000]
Malebolge - Oeuvre tentoonstelling van Nol de Koning
Iemand stelt zich tot taak een tekening van de wereld te maken. In de loop der jaren bevolkt hij een ruimte met afbeeldingen van provincies, rijken, bergen, baaien, schepen, eilanden, vissen, woningen, instrumenten, sterren, paarden en personen. Kort voordat hij sterft, ontdekt hij dat dat geduldige labyrint van lijnen een afbeelding is van zijn eigen gelaat. (J.L. Borges)
Bulicame stills
Het Nederlands Instituut voor Mediakunst, Montevideo/Time Based Arts presenteert een tentoonstelling van
Nol de Koning (1944, Amsterdam). In 1985 begon Nol de Koning met het maken van vijf schilderijen rond de zevende hellekring van Dante’s Inferno. Het gebied waar geweldplegers, verspillers, fanatici en woekeraars hun straf ondergaan. Deze schilderijen vormen de basis van Terra Morale, een cyclus van videowerken. Alle getoonde installaties kunnen als een paysage moralisé worden opgevat. Zij zijn zowel naar vorm als inhoud geïnspireerd door de klassieke literatuur (Dante, Vergilius, Vitruvius, Hesiodos).
'Daarin zijn hemel en aarde, zee en wind, bliksem en vulkanen voortdurend zinnebeeld voor ontwikkelingen rond en in het innerlijk van de personages en voor de geestelijke, kosmologische en politieke denkbeelden die ontvouwd worden' (V. Pöschl). Om die reden spelen landschappen en natuurelementen in de videowerken van Nol de Koning een belangrijke rol. Maar ook schrijvers als Borges, Lautréamont en Connolly zijn van grote invloed geweest op zijn werk. Nol de Koning combineert zijn werken met muziek, geluid en eigentijds televisiemateriaal.
De oeuvre tentoonstelling
Terra Morale bestaat uit zes video-installaties waarvan vier uit de periode 1987 - 1992:
Bulicame (1987/1988),
Palinuro(1989),
Miseno (1990) en
Vulcano Eolico (1991/1992), en twee nieuwe installaties
Malebolge (1999) en
Nox Umida (eind 1999 gereed). Verder worden er vier schilderijen getoond uit de cyclus waaruit de eerste installatie Bulicame is voortgekomen en zijn er diverse etsen, tekeningen en publikaties te zien uit de periode voordat de kunstenaar videowerk ging maken.
>50% Beeld dinsdag 18 januari; 2 Hoog Achter; toegang vanaf 20.00 uur, een avondvullend themaprogramma met Nol de Koning, Jan Hein Sassen (conservator Stedelijk Museum, Amsterdam) en David Rijser (classicus, criticus) naar aanleiding van de tentoonstelling Terra Morale.
Kunstkanaal Amsterdam C, zondag 9 januari uitzending van speciaal voor Kunstkanaal gemaakte tape van Nox Umida (herhaling elke twee uur). Van de tentoonstelling Terra Morale. Entree fl. 7,50 (studenten fl 5,-). Reserveren 020 6237101. deze tape worden kopieën gemaakt (VHS) die tijdens de expositie te koop zijn.
Met dank aan:
het Fonds voor Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Kunstkanaal en Studio Van Klaveren, Naarden. Computer graphics: Paul Vink