presentatie

Space Invaders event

12 oktober


Bekend met het televisie-format Wipeout dat op RTL wordt uitgezonden? Dit (van oorsprong) Amerikaanse tvspel is naar voorbeeld van virtuele platformspelletjes ontstaan. Hierin proberen de deelnemers via typische platformgame hindernissen – met vanzelfsprekend de nodige hilarische valpartijen – zo snel mogelijk de finish te halen. De opname van game-elementen in de 'dagelijkse' wereld is een voorbeeld van de vermenging van twee verschillende werelden die het uitgangspunt vormt van de tentoonstelling Space Invaders. Deze groepstentoonstelling met (inter)nationale (media)kunstenaars gaat in op de toenemende grensvervaging tussen gamewerelden en realiteit. De kunstwerken belichten de migratie van de fysieke wereld naar gamingsystemen en ook andersom vinden game-elementen hun weg steeds meer naar de fysieke ruimte.

Naar aanleiding van Space Invaders organiseert NIMk op 12 oktober een avond met presentaties van de kunstenaars en theoretici Margarete Jahrmann, Walter Langelaar en de Artists in Residence Dave Griffiths, Aymeric Mansoux en Marloes de Valk die ingaan op deze boeiende vermenging van werelden.

start 20.00
entree 2,50
voertaal  Engels
reserveren gewenst

Margarete Jahrmann (AT) (van Ludic Society)
In haar werk als kunstenaar concentreert Jahrmann zich op gaming- en softwarekunst. In haar theoretische onderzoeken richt zij zich op software scenes en real life, sociale verbanden in gecodeerde culturen als Open Source ontwikkelingen en gamingkunst. In 1996 ontwikkelde zij met kunstenaar Max Moswitzer (met wie zij Ludic Society vormt) de onafhankelijke kunstserver konsum.net. Van Ludic Society is het werk Parcour Ready Played in de tentoonstelling 'Space Invaders' opgenomen. Jahrmann spreekt in haar presentatie over het concept Pervasive Prosumer Plays (PPP) waarbij de nadruk ligt op stedelijke interventies, gamingkunst, geconstrueerde identiteiten, en de kunst en politiek van het spel.
www.ludic-society.net/

Walter Langelaar (NL)
Walter Langelaar werkt met open source software/hardware, consumenten elektronica en virtuele netwerken. In zijn projecten verweeft de kunstenaar de virtuele realiteit, die een steeds grotere rol speelt in het dagelijks leven, met de fysieke realiteit van objecten, installaties en face to face contact. Hij maakt hierbij gebruik van games, gehackte elektronica, software, video, sculptuur en performance. In zijn presentatie vertelt hij over de in 'Space Invaders' voor het eerst gepresenteerde installatie notmatch dat een vervolg is op n0tb0t. En bespreekt hij hiernaast Urban Forensic Walk, een workshop in de vorm van een moderne vossenjacht of situationistische wandeling die hij ontwikkelde in samenwerking met Katelyn Brand.
http://lowstandart.net, www.wormweb.nl/

Dave Griffiths (UK) / Aymeric Mansoux (FR) / Marloes de Valk (NL)
De kunstenaars Marloes de Valk, Aymeric Mansoux en Dave Griffiths zijn momenteel Artists in Residence bij NIMk. Dave Griffiths werkt als kunstenaar/programmeur met free software, live animaties en geluid. Aymeric Mansoux is kunstenaar, muzikant en media onderzoeker en moedigt het gebruik van free software aan binnen de electronische muziek en creatie van mediakunst. Marloes de Valk is softwarekunstenaar. Haar werk bestaat uit audio-visuele performances en installaties en ook zij zet zich in voor free software en kunst. In de Residency werken ze aan het project Naked on Pluto dat hierna verder uitgewerkt wordt bij Baltan Laboratories in Eindhoven en Piksel in Bergen. De kunstenaars vertellen meer over het concept en de ontwikkeling van deze game. Naked on Pluto is een Multiplayer Text Adventure Game op Facebook die de aard en beperkingen van sociale netwerken onderzoekt. Het project kan gevolgd worden via: http://naked-on-pluto.net/ (daar is ook een teaser te zien) en op: http://nimk.nl/naked-on-pluto