presentatie

Museumnacht 2010

6 november 2010

Old Skool, New Games
Gedurende de Museumnacht op 6 november opent het NIMk haar deuren voor een nacht vol games, workshops, optredens, DJ's en VJ's. De hele nacht staat in het teken van de tentoonstelling 'Space Invaders: Art in the Computer Game Environment'.
De Museumnacht is de spetterende finale van de Space Invaders tentoonstelling, die geopend is op vrijdag 27 augustus.

Met 'Space Invaders' brengt NIMk beeldende kunst en game-cultuur bij elkaar. De tentoonstelling toont op een speelse, artistieke en ook serieuze manier de invloed van games op kunst en samenleving. Met het werk van (inter)nationale (media)kunstenaars beleef je de grensvervaging tussen de werelden van game en realiteit.

Wil je genieten van optredens, performances, games, workshops en nog veel meer, kom dan langs en speel met ons mee....
Het programma

19.00 – 02.00 artistieke games o.a. Fijuu van Julian Oliver, Deep Sea van Robin Arnott en Destroy the Web van Jose Enrique Bolaños
Deep Sea van Robin Arnott is een spel dat gaat over kwetsbaarheid. Bij dit audiospel zetten spelers een verduisterende helm op, waarna ze verblind worden omgeven door het geluid van hun eigen ademhaling en het gerommel van onzichtbare gevaren die vanuit de helm op hen af komen. Fijuu2 van Julian Oliver is een 3 dimensionale, audiovisuele installatie. Met een Playstation2 game controller kunnen de spelers 6 unieke 3D instrumenten 'vormgeven' om zo geïmproviseerde soundtracks te creëren. Door deze instrumenten te bewerken, wordt het geluidssignaal gemanipuleerd. Op elk moment kunnen er fragmenten van dit proces opgenomen worden op een 3D track die wordt gepresenteerd als een ronddraaiende ring in het beeld. Door de opgenomen fragmenten op elkaar te stapelen en de trilling en rotatiesnelheid van de fragmenten te wijzigen, ontstaan er al snel opmerkelijke geluidscomposities. Waar andere 'visualiser plugins' geluid in het systeem invoeren en omzetten in grafische patronen die geanalyseerd kunnen worden, draait Fijuu2 dit proces dus om en manipuleert de speler met behulp van de playstation controller de vormen in het beeld en het geluid om zo geïmproviseerde soundtracks te creëren.
http://selectparks.net/~julian/
www.robinarnott.com/
www.destroytheweb.net


Deep Sea by Robin Arnott


19.00 – 02.00 Space Invaders tentoonstelling

19.30 – 20.30 Workshop: Urban Forensics Walk
De Urban Forensics Walk is een vossenjacht door het centrum van Amsterdam met als doel zoveel mogelijk 'onzichtbare' data te ontdekken en verzamelen – of om deze data en registratie juist te ontwijken. Een combinatie van workshop-achtige opdrachten en de vorm van een Situationistische 'detour' of 'urban city dwelling'. Denk hierbij aan opdrachten als 'vang signalen van wireless beveiligingscamera's op (middels een CCTV-scanner) en vertel het verhaal achter dit beeld', of 'leg een bepaalde route af met een GPS tracker (geocaching) en probeer zoveel mogelijk uit het zicht van de satellieten te blijven'. De Urban Forensics Walk is ontwikkeld door Walter Langelaar en Katelyn Brand.

Als deelnemer wordt je je bewust van de vermenging van digitale media en virtuele ruimte met de reële alledaagse ruimte. Mobiele applicaties vinden hun weg op vele manieren in de fysieke ruimte.

19.00 – 02.00 NIMk's mediatheek is de hele avond open met speciale programma's uit de collectie en artistieke games

19.00 – 02.00 Mixed reality Pong by Captain Video
Captain Video grijpt met 'Mixed reality Pong' in op het klassieke en populaire computerspelletje Pong. In deze versie krijgt het virtuele spel een fysieke component. In plaats van lui je joystick of gamepad te gebruiken, functioneer je nu zelf als batje. Door fysiek op en neer te rennen moet het blokje op het scherm naar je tegenspeler terug gekaatst worden. Captain Video maakt hiermee een verwarrend, vermoeiend en leuke variant op het statische Pong, dus ren je rot!


'Mixed reality Pong' is bedacht en ontwikkeld door Captain Video. De pongversie op de museumn8 is gemaakt door Rob Haarsma, Kees Veling en Sieger Duinkerken. Centraal in het werk van Captain Video staat het continu zoeken naar nieuwe manieren van (beeld)verhalen vertellen.

Captain Video is een concept, ontwerp en productie-studio voor bewegend beeld in Amsterdam. In 1994 begonnen als video-jockey's in clubs en discotheken is Captain Video uitgegroeid tot specialist in de vakgebieden motion graphic design, montage, regie en software-ontwikkeling. Het werk van Captain Video bestaat uit televisie vormgeving, vj, interaction design, films voor musea, en visuals voor dans- en theaterproducties.
www.captainvideo.nl

21.00 – 21.45 performance/optreden van Covox

Covox brengt melodieuze, hoog energetische gameboy pop beïnvloed door oude synth-helden en zijn voorliefde voor elektronica.
http://www.myspace.com/covoxmusic


Covox


22.00 – 23.00 en van 00.30 – 02.00
Emile Zile presents SOUTHERN HEMISPHERE STATE OF MIND
DJ Bushdoof
www.bushdoof.eu

23.00 – 00.30
Sensiriti Sound w/ MC
www.myspace.com/sensiritisound


22.00 - 02.00
Visuals by Maximum Rim (Australia), Yoshi Sodeoka (JP/VS) e.a.

Meer info over alle deelnemende musea en ticketverkoop kijk op n8.nl