09-09-2008


UItreiking, filmprogramma, registraties en live performances

Marcel Dingemanse, Rens Geubbels, Doris Denekamp, Heidi Happy, Yael Assaf, Carina Hesper,Henk-Jelle de Groot, Wouter Venema

Tijdens een speciale avond op 9 september werden de werken van de 7 genomineerde studenten van de René Coelhoprijs 2008 middels een filmprogramma (& registraties) gepresenteerd. Ook vonden er live - performances van Heidi Happy en van Henk-Jelle de Groot plaats. Een externe jury onder voorzitterschap van artistiek directeur, Heiner Holtappels, koos op 9 september de winnaar. De jury bestond uit: Macha Roesink, directeur De Paviljoens; Domeniek Ruyters, hoofdredacteur Metropolis M en Persijn Broersen, beeldend kunstenaar.

Genomineerden René Coelhoprijs 2008:
1.Marcel Dingemanse, AKV/St. Joost, Den Bosch:  (Disputed Territory), 11''
2.Rens Geubbels, AKV/St. Joost, Breda Supertrope, (registratie installatie)
3.Doris Denekamp, Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht, Room without a number / Captured Movements, (registratie installaties)
4.Heidi Happy, Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam, du da, ich da, 2'33
5.Yael Assaf, Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam, Everyone has to get over his Biography, 19'45
6.Carina Hesper, ArtEZ Academie, Arnhem, Time Copy , 10'13
7.Henk-Jelle de Groot, Willem de Kooning Academie, Rotterdam, In Honor of Michel Waisvisz, (registratie installatie)

Presentatie Wouter Venema
De prijswinnaar van 2007 Wouter Venema toonde van 9 – 11 september zijn nieuwe werk 'Reiziger' dat hij met behulp van de René Coelhoprijs had gemaakt. Reiziger is een installatie die bestaat uit een rond projectiescherm waarop twee dezelfde videoprojecties in een ronddraaiende beweging worden geprojecteerd, zoals het licht van een vuurtoren. Reiziger gaat over mensen die opzoek zijn naar een verhaal. Over verdwalen tussen dag en nacht. Over dingen die bij elkaar horen, maar elkaar nooit zullen vinden. Zoals de lichtbundels van een vuurtoren.

René Coelhoprijs
Voor de René Coelhoprijs had het NIMk alle Nederlandse kunstacademies gevraagd een voordracht te houden van een student die eindexamen deed op het gebied van audiovisueel / nieuwe media. Ook de programma commissie van het NIMk selecteerde tijdens de eindexamenexposities een aantal kandidaten van verschillende academies. Uit alle inzendingen was de shortlist gemaakt. De prijs, die is genoemd naar René Coelho - de oprichter en voormalig directeur van het Instituut - bestaat uit een bedrag van € 2500,- en het aanbieden van productiefaciliteiten ter waarde van € 2500,- om een nieuw werk te maken. Dit houdt in dat de prijswinnaar bijvoorbeeld zelfstandig of met ondersteuning van een editor kan werken in de montageruimtes, gebruik kan maken van de opnameapparatuur of van de computerfaciliteiten inclusief programmeurs in het Artlab. De prijswinnaar krijgt 6 maanden de tijd om een nieuw kunstwerk te maken en binnen een half jaar na de uitreiking van de prijs zal het bekroonde eindexamenwerk en het nieuwe werk middels een presentatie in het Nederlands Instituut voor Mediakunst worden getoond.

Het Media art festival Friesland toonde de shortlist van de Rene Coelhoprijs 2008 van 4 t/m 14 september. Naast de installaties In Honor of Michel Waisvisz van Henk Jelle de Groot,Captured Movements van Doris Denekamp en Time Copy van Carina Hesper waren de making of en registraties van Supertrope van Rens Geubbels en de registratie van Room without a number van Doris Denekamp te zien. In een screening werden Disputed Territory van Marcel Dingemanse, Everyone has to get over his Biography van Yael Assaf en du da, ich da van Heidi Happy getoond.
www.mediaartfriesland.nl

Met dank aan:
Powered by BeamSystems
Heidi Happy, du da, ich da
Yael Assaf, Everyone has to get over his Biography