23-06-2009


Het Nederlands Instituut voor Mediakunst (NIMk) te Amsterdam heeft onder de naam Play-Out, ondersteund door de Subsidieregeling Digitaliseren met Beleid, de afgelopen 2 jaar, een deel van de collecties in haar beheer toegankelijk gemaakt en onderzoek uitgevoerd naar deongecomprimeerde opslag van videokunst.

Met Play Out is de zichtbaarheid en beschikbaarheid van een groot aantal Nederlandse videokunstcollecties sterk gestegen. Het gaat daarbij met name om de videokunstcollectie van het Groninger Museum, het Kröller-Müller Museum, Het ICN, De Appel en de NIMk archief en documentatiecollectie. De werken zijn in de mediatheek van het NIMk, de eigen instelling en online (via http://catalogue.nimk.nl)ter inzage NIMk staat klaar om nieuwe collecties te integreren en online te brengen en de hiervoor met Play Out ontwikkelde infrastructuur en expertise beschikbaar te stellen.

Voor toegankelijkheid gaat de voorkeur uit naar MPEG2 (ter inzage bij de collecties en het NIMk) en MPEG4 (fragmenten ter inzage online). Voor toekomstige conservering gaat de voorkeur uit naar de ongecomprimeerde opslag van videokunst. Met Play Out is inzicht verworven in de mogelijkheden, handelwijze, techniek en kosten die ongecomprimeerde opslag van videokunst met zich mee brengt. De ongecomprimeerde video data moeten worden gerangschikt en ingepakt (wrapped) in een z.g.n. codec. Dit kan Quicktime of AVI zijn. Voor opslag zijn drie media onderzocht: harddisk, tape (LTO) en optische schijf (Blu-ray). Op dit moment heeft opslag op LTO-tape de voorkeur: kwalitatief is opslag op hardddisks evengoed mogelijk maar de prijs/kwaliteit vergelijking valt voor LTO veel gunstiger uit. Blu-ray is nog niet uitontwikkeld daarbij is de duurzaamheid nog niet duidelijk. Op basis van de resultaten van Pay Out kan nu worden bekeken hoe de verdere conservering en of toegankelijkheid van ons culturele erfgoed aan videokunst te organiseren.PUBLICATIE
Een uitgebreid verslag kunt u vinden in de publicatie Play Out / red. Gaby Wijers, eindred. Yola de Lucenet met bijdragen van Ramon Coelho, Robert de Geus, Wiel Seuskens e.a. Amsterdam : Nederlands Instituut voor Mediakunst, 2009.

DEEL 1 (pdf)
DEEL 2 (pdf)
DEEL 3 (pdf)
LINKS & DOWNLOADS


LINK naar DEN

pdf iconPlay Out Mass storage research door Robert de Geus (pdf)
Play Out Summary expert questionnaire (pdf)