performance

Performmikka Internettikka

29 mei

29 meiDeur open 20.00, aanvang 20.30
Toegang 5,- (studenten 3,50)
Reserveren gewenst

Avond met internet/teleperformances van Annie Abrahams, Christophe Bruno, Constant Dullaart, Robin Nicolas en Igor Stromajer & Brane Zorman waarin de hedendaagse performance praktijk in relatie tot het internet centraal staat.
Met performances van:
Annie Abrahams, Huis Clos : No Exit - On Translation
Christophe Bruno, Human Browser
Constant Dullaart, Arranged online moments
Robin Nicolas, Removal, about an event that occurred (video-versie)
Igor Štromajer & Brane Zorman, Ballettikka Internettikka InsecttikkaPerformmikka Internettikka staat in het teken van recente nieuwe mogelijkheden rond de tele- of internetperformance. Door de toegenomen snelheden van internet-netwerken van de laatste jaren en de alomtegenwoordigheid van het internet levert het internet deze (media)kunstenaars niet alleen inspiratie, maar ook een platform en een medium. De deelnemende kunstenaars reageren met hun werk op verschillende manieren op de technische mogelijkheden en beperkingen van het internet, en de inhoudelijke implicaties van dit medium. Hoe ziet het tegelijkertijd en gezamenlijk opvoeren van een performance op verschillende plekken in de wereld eruit? Wat leveren de vertraging en de afstand voor kansen en beperkingen op? Hoe gaat het publiek om met het bekijken van een live 'event' met illegaal opgenomen beelden die op dat moment op een andere plek in de wereld worden gemaakt? Hiernaast reageren de kunstenaars op ironische wijze op het Internet als bron van vermaak en kapitalistisch instrument. Kortom wat levert het internet de hedendaagse performance kunstpraktijk op aan inspiratie, mediatie en als platform?

Annie Abrahams
Huis Clos : No Exit - On Translation
Telematic performance met 6 performers
http://bram.org/huisclos/ontranslation/
Annie Abrahams is een internationaal erkende pionier in netwerk performance kunst. Terwijl sociale netwerk-sites ons een idee geven van schone en transparante communicatie, brengt Abrahams juist de mechanismen en gevoelens van internetcommunicatie aan de oppervlakte. Ze stelt deelnemers en toeschouwers bloot aan haperingen in de communicatie door middel van simpele interfaces. Zo vraagt ze te reflecteren op de manieren van 'samenzijn' binnen een wereld waarin de machine tussen ons in staat. Wat gebeurt er wanneer 6 net-kunstenaars alleen hun moedertaal en codes gebruiken om te communiceren?

Annie Abrahams (www.bram.org) in NIMk
Ruth Catlow (www.furtherfield.org) in Londen
Paolo Cirio (www.paolocirio.net/) in Turijn
Ursula Endlicher (www.ursenal.net/) in New York
Nicolas Frespech (www.frespech.com/) in Montélimar
Igor Stromajer.(www.intima.org) in Hamburg

Met dank aan het Franse Ministerie van Cultuur en Communicatie - Dicréam en de Regio Languedoc-Roussillon voor hun steun aan het Huis Clos / No Exit onderzoeksprogramma www.bram.org/huisclos  en Théâtre Paris-Villette  x-réseau voor hun technologische hulp.

Christophe Bruno
Human Browser
www.iterature.com/human-browser
www.christophebruno.com
Human Browser is een serie draadloze internet performances die zijn gebaseerd op een Wi-Fi Google hack. Het paradoxale systeem van het kapitalisme wordt hier geprojecteerd op de performer. Vrijheid van meningsuiting blijkt een middel geworden om intimiteit te koloniseren, en economisch gezien wordt 'irrationeel gedrag' opeens een nieuw veld voor adverteerders. Je gedachten, wensen en ideeën worden geanalyseerd. Je wordt voorspelbaar, transparant, banaal, zelfs in je meest intieme dromen.

Constant Dullaart
Arranged online moments
www.constantdullaart.com
Een serie performances van Constant Dullaart waarin hij de waarde van de toeschouwer en de performer door middel van webgebruik onderzoekt. Een gearrangeerd online moment, waar de gemedialiseerde betaalde online performer, niet alleen het gedeelde aandachtspunt van de performance wordt, maar ook een mascotte vormt voor het publiek.

Robin Nicolas
Removal, about an event that occurred (video-versie)
'Removal' - De deconstructie van ruimte in reactie op het loslaten van de stem...
Robin Nicolas kijkt niet alleen naar het internet; door goed te observeren ontleedt hij het internet. De kunstenaar experimenteert met het internet met de houding van een persoon die een buitenlandse taal leert. Ergens tussen het werk van archeoloog en chirurg in schraapt hij lagen van de oppervlakte van de data-stroom om de basis en de obsessies te vinden en losliggende stukjes tot een geheel te smeden.
'Removal' is een poging om twee dingen tijdens een internetverbinding met elkaar te verbinden: je hoort een vrouw een verhaal vertellen over haar relatie, en je ziet het leeghalen van een appartement. De werken van Robin Nicolas gaan in op intimiteit en communicatie en hoe deze begrippen door het gebruik van internet veranderd zijn. Op de grens van afwezigheid en aanwezigheid verkent Nicolas in datastromen en data-oppervlakken zelfs de meest verwaarloosbare tegenstrijdigheden.
[oorspronkelijk in het Frans geschreven door Cyril Thomas]

Igor Stromajer & Brane Zorman
Ballettikka Internettikka Insecttikka
Guerrilla Internet Ballet
www.intima.org/bi
'Ballettikka Internettikka' is de overkoepelende naam voor een serie van tactische kunst projecten die zijn begonnen in 2001. 'Ballettikka Internettikka' gebruikt onmogelijke verbindingen om verzet en ongehoorzaamheid te ontwikkelen. De kunstenaars onderzoeken de notie van "vandaag" rond de live internet performance. Stromajer en Brane Zorman voeren een nieuwe 'Ballettikka Internettikka' actie op onder de naam: 'Ballettikka Internettikka Insecttikka'. De kunstenaars dringen tijdens het event met een aantal robot insecten met draadloze camera's en sensoren een gebouw binnen. De camerabeelden worden live doorgegeven.*De titel van het event – Performmikka Internettikka – is een bewerking van het Ballettikka Internettikka (2001-2010) project van Stromajer & Zorman.

Authors: Igor Stromajer & Brane Zorman
Theoretical adviser: Bojana Kunst
Live Music composed and performed by MC Brane Vs BeitThron
Live Video Editing by Igor Stromajer

Performed live from Hamburg, Germany.
Live Internet Broadcast to the Netherlands Media Art Institute,
Amsterdam, The Netherlands
29 May 2010
'Ballettikka Internettikka Insecttikka' is part of the Performmikka Internettikka event.

Co-produced by Netherlands Media Art Institute, Amsterdam; Intima Virtual Base (www.intima.org), Cona Institute, Ljubljana, Slovenia (www.cona.si).

"We shall fight them on the beaches. We shall fight them on the landing grounds. We shall fight in the fields and in the streets, we shall fight in the hills. We shall never surrender." (W. Churchill)


Met dank aan het Amsterdams Fonds voor de Kunst.