event partnerorganisatietentoonstelling

Over zee, land en gezicht, Museum het Valkhof

Van 14-11-2004 t/m 03-01-2005


Nederlandse videokunst van nu

Museum het Valkhof, Projecthal

In Over zee, land en gezicht geven Nederlandse videokunstenaars van nu in bewegende landschappen en portretten hun visie op onze huidige samenleving.

Net als de grote meesters uit de schilderkunst van de Gouden Eeuw dat deden, zetten zij met kleine ingrepen de werkelijkheid naar hun hand. De kunstenaars laten zien hoezeer ons leven is versmolten met de televisiecultuur, welke lifestyle-codes gelden bij jongeren in onze multiculturele samenleving of hoe ons landschap zijn ongecultiveerdheid heeft verloren.

De diversiteit van hun aanpak geeft een gevarieerd beeld van de huidige werkwijzen met video. Bovendien zal door de parallel met de schilderijen uit de collectie Oude Kunst in Museum het Valkhof duidelijk worden dat sommige kunsthistorische tradities ook in de hedendaagse (video)kunst worden voortgezet.

Zo laat Rineke Dijkstra in Annemiek de kwetsbaarheid van de hoofdpersoon, een pubermeisje, zien die contrasteert met de tekst van het popliedje dat het meisje zingt. In Blink zoomt eddie d niet in op de showpresentator maar op de - komische en tegelijkertijd angstaanjagende - verveeldheid van oudere dames als studiopubliek van een talkshow.

Jan Dietvorst en Roy Villevoye laten in The New Forest een uitwisseling zien tussen Westerse kunstenaars en Papua's in voormalig Nederlands Nieuw Guinea. Fiona Tan stelt in Leidschestraat (1999) op een zeer doeltreffende wijze haar eigen identiteit centraal. Roerloos stilstaand in het midden van een van de drukste straten van Amsterdam, terwijl honderden andere mensen passeren, zet ze zich letterlijk af tegen de ander. Door de versnelling portretteert Tan zich nog geïsoleerder van de buitenwereld.

Monitoren voorzien deze portretten van een moderne omlijsting en roepen tegelijkertijd de huiskamerintimiteit van televisie op. De video's met bewegende landschappen worden, daarentegen in projecties getoond: als vensters op de wereld. Net als in de Gouden Eeuw komen de weidsheid van het landschap, het spel van de elementen en de verschillende seizoenen terug in het beeld. Tegelijkertijd maken de video's duidelijk dat ons landschap drastisch is veranderd. Werk is hier te zien van Driessens en Verstappen (Frankendaal), van Jeroen Offermans (The Great Escape), Jasper van den Brink (Tunnel Vision) en Jeroen Kooijmans (Wolkenfabriek). Het nieuwe werk Cinque Terre (2004) van Rob Johannesma wordt ook getoond.

Museum Het Valkhof
mhv@museumhetvalkhof.nl
www.museumhetvalkhof.nl