tour

Collectie tour Witty

Naar aanleiding van de tentoonstelling witty, lo-fi works with knotty thoughts (15 mei tot 24 juli 2010) is er een selectie gemaakt van een aantal werken uit de collectie van het Nederlands Instituut voor Mediakunst, die in werkwijze en esthetiek overeenkomen met de installaties uit de tentoonstelling.

Het zijn performatieve en humoristische lo-fi video's van vrouwelijke kunstenaars. De geselecteerde video's komen uit verschillende periodes; van de jaren 1970, een tijd waarin video als medium nog in zijn kinderschoenen stond, tot aan hedendaagse videokunst. Een kijkje in de recente geschiedenis van mediakunst geeft inzicht in de ontwikkeling die het medium video in een kort tijdsbestek heeft doorgemaakt. Waar de beeldkwaliteit in de jaren 1970 en 1980 meestal een simpel gevolg was van de beschikbare apparatuur, is het in hedendaagse video's vaak een bewuste keuze om lo-fi te werk te gaan.

De video's tonen vroege performatieve experimenten in relatie tot het medium video, collage-achtige werken die reageren op het medium film, grappige performatieve werken met technische effecten, of werken waarin het theater-achtige (decor) centraal staat.

Geselecteerde kunstenaars: Ulrike Rosenbach, Alison Knowles, Laurie Anderson, Yvonne Oerlemans, Valérie Pavia, Pia Wergius, Rä di Martino en Elodie Pong.

Het programma is samengesteld door Petra Heck.

http://catalogue.nimk.nl/index.php?tour_id=16