project

Space Invaders Educatief programma

27 augustus - 6 november

Met Space Invaders brengt NIMk kunst en game cultuur samen. De tentoonstelling toont op een speelse en artistieke manier de invloed van games op kunst en samenleving.
Space Invaders gaat in op de toenemende grensvervaging tussen de game omgeving en de fysieke ruimte.
De wereld van het computerspel ontwikkelt zich tot steeds realistischer niveau; van minimalistische op tekst gebaseerde avonturen games tot de gedetailleerde steden van 'Grand Theft Auto'. Maar wat gebeurt er als de werkelijke ruimte en de virtuele ruimte van een computerspel met elkaar vermengd raken?
Met een uitgebreid educatief programma willen we met leerlingen (PO/VO) de discussie aangaan over de relatie tussen de werkelijke ruimte en de virtuele ruimte en ingaan op de rol van de computergame in de hedendaagse cultuur. Spelen we straks overal games (in de supermarkt, thuis en op tv)? Zit er straks een game verwerkt op een pak cornflakes zoals een Amerikaanse professor onlangs voorspelde?

Het educatief programma bij de tentoonstelling voor het Voortgezet- en basisonderwijs bestaat uit;
1) een lespakket met verschillende voorbereidingslessen en verwerkingslessen
2) een bezoek aan het NIMk. Het programma bij het NIMk bestaat uit een interactieve rondleiding en een praktische workshop (de "Papercraft workshop" of de Workshop “Urban Forensics Walk”)
Het 'bekijken en bespreken' van de werken in de tentoonstelling en 'het doen/zelf maken' tijdens de workshop wordt in het programma afgewisseld.

Het educatief project heeft als doelstelling om, n.a.v. mediakunstwerken, leerlingen na te laten denken over de relatie tussen de echte en de virtuele wereld. Het project heeft daarnaast als doel leerlingen kennis te laten maken met het denk- en maakproces van kunstenaars. Overkoepelend doel van de educatieve activiteiten van het NIMk (PO en VO) is de kennismaking met mediakunst als specifieke en relatief recente kunstvorm.
Het project sluit aan bij verschillende kerndoelen van Nederlands (kerndoel1,4 en 6), Mens en Maatschappij (36), Kunst en Cultuur (48, 50, 51 en 52) (VO).
Bij de ontwikkeling van het educatieve project Space Invaders wordt rekening gehouden met de scholen die uiteindelijk deel gaan nemen.

Duur programma: 2 uur
Kosten: 8 euro per leerling
Met dank aan: het Amsterdams Fonds voor de Kunst