project

Michiel Kluiters ontwerpt MediaKunstMobiel voor NIMk

14-09-2009


Het Nederlands Instituut voor Mediakunst (NIMk) heeft Michiel Kluiters de opdracht gegeven een mediakunstmobiel te ontwerpen waarmee het NIMk o.a. langs scholen en festivals wil reizen medio 2011 met een divers programma van workshops, mediakunstinstallaties en video's.

Voor het ontwerp van het mediakunstmobiel is het NIMk een samenwerking aangegaan met de Stichting Kunst en Openbare Ruimte (SKOR), die veel ervaring heeft met opdrachten aan kunstenaars en ontwerpers. Begin 2009 heeft het NIMk in samenwerking met SKOR een ontwerpopdracht gegeven aan een aantal kunstenaars en ontwerpers: Kevin van Braak, Michiel Kluiters, Maurer United en Peter Stel/Peter van der Jagt. Daarnaast zijn Tillmann Meyer-Faje, Andre Kodde en Lucia Luptáková namens het Sandberg Instituut, en van de Technische Universiteit Eindhoven (onder leiding van Arno Pronk) de studenten Elena Chochanova, Bart Hellings, Danny van Kessel, Maarten Klont, Guido le Pair, Roel Pluijmen, Ruud Scheerens en Bram Stoeldraijer gevraagd om een schetsontwerp te maken.

Uit de schetsen die van 8 – 23 mei werden tentoongesteld in het NIMk , werden de drie ontwerpen van Peter Stel/Peter van der Jagt, Michiel Kluiters en Lucia Luptáková uitgekozen voor de shortlist. Deze vormgevers werden gevraagd om hun ontwerp nog extra uit te werken. Na beraad heeft de jury, bestaande uit Tom van Gestel (SKOR), Maike van Stiphout, Marieke Istha (NIMk), Annette Mullink (NIMk) en Heiner Holtappels (NIMk), op 9 juli gekozen voor het ontwerp van Michiel Kluiters.

De vormgeving en uitstraling van de drie ontwerpen werden even sterk gevonden. Het waren vooral de pragmatische criteria die daardoor een beslissende rol speelden bij de uiteindelijke keuze: opbouw-tijd, benodigde mankracht, haalbaarheid en kosten voor realisatie en onderhoud. Volgens het unanieme oordeel van de jury voldeed het ontwerp van Michiel Kluiters het meest aan deze criteria en daarmee werd zijn ontwerp uitgekozen voor realisatie.

BIO MICHIEL KLUITERS
Hoe de mens zijn omgeving ervaart en betekenis geeft, staat centraal in het werk van Michiel Kluiters (Amsterdam, 1971). In zijn locatiespecifieke installaties maakt hij gebruik van verschillende media: fotografie, video en architectonische constructies. Hij bespeelt de bestaande ruimte zodanig dat het dubbelzinnig wordt wat werkelijkheid is en illusie.
Recente projecten zijn o.a. de streep, Brandweerkazerne, Enschede, 2009; Volume, Vol II , Badischer Kunstverein, Karlsruhe (D), 2008; À l'extérieur. Rites de Passage, Marres, Maastricht, samenwerking met André van Bergen, 2008; LOC foto, LOC gebouw, Hardenberg, 2008; Mesh, Ellen de Bruijne Projects, Amsterdam, 2005; Common Ground, BAK, Utrecht, 2001.