onderzoek

NIMk Onderzoek is gestopt per eind 2012

Meer informatie


Het Artlab is de afdeling binnen het Nederlands Instituut voor Mediakunst die verantwoordelijk is voor onderzoek. Het Artlab ondersteunt het onderzoek van kunstenaars naar het gebruik van nieuwe media binnen de beeldende kunst. Hier kunnen kunstenaars experimenteren, met elkaar in contact komen, samenwerken en nieuwe werken tot stand brengen.

Via het Artist in Residence programma worden kunstenaars uitgenodigd om een projectvoorstel in te dienen. Het Artist in Residence programma vindt structureel plaats.

Daarnaast wordt incidenteel onderzoek gedaan naar gereedschappen die bij het proces van presentatie, productie, post-productie en distributie van streaming media van dienst kunnen zijn. Bovendien worden, sinds 1990, de conserveringsmogelijkheden van videokunst en multimedia installaties onderzocht. Het instituut participeert daarbij in verschillende nationale en internationale samenwerkingsverbanden.

Als onderzoekscentrum richt het Nederlands Instituut voor Mediakunst zich in de eerste plaats op vakspecialisten, maar ook studenten kunnen hier terecht. Met behulp van het open source en open content principe wordt zoveel mogelijk kennis en expertise via het Internet toegankelijk gemaakt.