26-04-2005


Locatie: De Appel, Nieuwe Spiegelstraat 10, Amsterdam

Lezing in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Mediakunst in het kader van de tentoonstelling ‘Resonance’, hedendaagse performance kunst, met Lily van Ginneken (voormalig directeur Stroom HCBK) en Joerg Heiser (kunstcriticus).

Lily van Ginneken was vijftien jaar lang directeur van Stroom HCBK en publiceerde vanaf 1975 met grote regelmaat artikelen in De Volkskrant over de performances die plaatsvonden in De Appel. Van Ginneken vertelt vanuit haar journalistieke ervaring hoe zij de performance vertaalde naar het grote publiek.

Joerg Heiser is kunstcriticus. Hij is verbonden aan het tijdschrift Frieze en schrijft veelvuldig voor diverse Duitse dagbladen. In zijn artikel ‘Gewicht in de maalstroom’ trekt Heiser een historische lijn van de performances van Marina Abramovic, Janine Antoni naar Monica Bonvicini. Op 26 april gaat Heiser in op de theorie die hieraan ten grondslag ligt.
Het artikel ‘Gewicht in de maalstroom’ zal verschijnen in If Walls had Ears, een publicatie over de rijke geschiedenis van De Appel. Andere teksten van de hand van Joerg Heiser verschenen in de door De Appel gepubliceerde catalogi van Henrik Hankansson en Christian Jankowski.

Moderator: Saskia Bos
Locatie:
De Appel
Nieuwe Spiegelstraat 10
1017 DE AMSTERDAM

(NB: Engels gesproken)
Toegang: 5,-
aanvang: 20.30 uur