27-08-2002


Live Art practices. Blast Theory en Matthew Fuller / Graham Harwood

Het Nederlands Instituut voor Mediakunst organiseert bij elke nieuwe tentoonstelling een >50% beeld avond; een avondvullend themaprogramma.Tijdens Live Art Practices wordt gekeken naar het gebruik van mobiele apparaten en draadloze netwerken als culturele ruimtes. De Engelse multimedia performance groep Blast Theory en Matthew Fuller / Graham Harwood, die onder meer het project TextFM ontwikkelden, laten zien dat het publiek op steeds meer diverse en onverwachte manieren betrokken wordt bij performances. De verschillen en overeenkomsten tussen de twee aanpakken wordt aan de hand van de gesprekken tussen de twee duidelijk. Het publiek krijgt ondertussen de kans om (anoniem) te reageren.

Blast Theory is een groep van vier kunstenaars uit Londen, die 'live events' maken voor theaters, clubs, galeries en creatieve mensen: van DJ's tot dansers, van CDROM-designers tot pop promo directors.

Text FM is een programma wat gebruik maakt van de sms mogelijkheid van mobiele telefoons, en tekst omzet in spraak. De boodschappen worden op specifieke stedelijke locaties ten gehore gebracht. Het is een initiatief van Graham Harwood en Matthew Fuller, wat tijdens de artist in residency van Harwood bij de Waag Society te Amsterdam verder is ontwikkeld. Harwood is lid van het in Londen gebaseerde multimediacollectief Mongrel. Zijn cd-rom project Rehearsal of Memory maakt deel uit van de permanente collectie van Centre Pompidou. In 2000 was Harwood de eerste webkunstenaar die door Tate Britain werd uitgenodigd om een digitaal werk te leveren.de straat. Het werk van de groep speelt zich af in, en heeft als onderwerp, een door media doordrenkte wereld waar populaire cultuur domineert. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende high en low-tech media om vragen te stellen over de ideologieën die aanwezig zijn in de informatie die ons omringt. Blast Theory baseert zich op een geloof in collectief werken en een openheid naar creativiteit, ze werken samen met een groot scala aan creatieve mensen: van DJ’s tot dansers, van CDROM-designers tot pop promo directors.

Blast Theory

 Interview Blast Theory
Blast theory - een introductiedoor Annet Dekker lees meer »

Text FM