Nederlands Instituut voor Mediakunst in 2012

De komende maanden blijft er veel veranderen rond het NIMk. Vanwege de sluiting eind 2012 zullen we afscheid moeten nemen van het gebouw aan de Keizersgracht 264, en hebben we al afscheid moeten nemen van een aantal van onze collega's.
Omdat we het essentieel vinden dat kennis en expertise die bij het NIMk is opgebouwd in de afgelopen 30 jaar op de een of andere manier behouden blijft, zijn verschillende initiatieven gaande waarmee we dit hopen te bereiken.

SMART Project Space wil kennis en activiteiten op het gebied van presentatie een nieuw huis geven. Dat betekent dat het presenteren van mediakunst en events -binnen een breder kader van beeldende kunst, film, muziek en performance- een plek behoudt in Amsterdam. Ook op educatief gebied (live en online) zullen vele activiteiten plaats gaan vinden.
Dit zal vanaf 2013 gaan gebeuren onder de naam New Art Space Amsterdam (NASA).
http://www.kunstraad.nl/2012/06/nasa/
http://www.amsterdam.nl/kunst-cultuur-sport/kunst-cultuurbeleid/kunstenplan/hoofdlijnen-kunst/

Daarnaast wordt op dit moment hard gewerkt aan de nieuwe stichting Voorheen Montevideo (VH MV, werktitel), waarin collectie, diensten en kennis van het NIMk op het gebied van conservering en distributie van mediakunst moeten worden geborgd. Deze expertise is uniek in Nederland: het NIMk verzorgt op dit moment bijvoorbeeld de bewaring van mediakunst voor het merendeel van de Nederlandse kunstmusea. Ook is het NIMk partner in een aantal (Europese) onderzoeken op het gebied van mediakunstconservering, en is altijd voorloper geweest in ontwikkelingen op dit gebied. Wij zijn trots op wat het NIMk in de afgelopen decennia op dit gebied heeft volbracht. De nieuwe stichting VH MV (werktitel) zal op deze kennis en ervaring voortbouwen en wil zich ontwikkelen tot (inter)nationaal platform voor de duurzame toegang tot mediakunst.
Met ingang van 1 januari 2013 zal VH MV kennis en diensten voor beheer en behoud van mediakunst van het NIMk overnemen.

NASA en VH MV zullen zich beide vestigen op de huidige locatie van SPS, waardoor de collectie mediakunst zichtbaar kan blijven voor het publiek.
 

Laatste tentoonstellingen

De tentoonstelling 'Yes We Are Open'  en de presentatie '(Im)possible Worlds', op Platform 2 (2e verdieping) zijn te bezichtigen t/m 30 september. Dit zijn de laatste tentoonstellingen die het Nederlands Instituut voor Mediakunst aan de Keizersgracht toont, dus zorg dat je ze gezien hebt!
 

Slot event op 19 oktober

Op 19 oktober zal het laatste event aan de Keizersgracht worden 'gevierd'.
 The Last Event @ NIMk
19 oktober 2012 // Op 19 oktober vindt toch echt 'the last event' van NIMk aan de Keizersgracht plaats. Geluidsherinneringen, verontschuldigingen, een performatieve app, het gebouw als sonisch instrument, een simulatie van een vallende ster, het laatste signaal en meer.... lees meer »

 

Nederlands Instituut voor Mediakunst en SMART Project Space: gezamenlijke presentatie Gabriel Lester opent tijdens Museumnacht op 3 november

NIMk en SPS presenteren: de Statement tentoonstelling van Gabriel Lester met werk van Lester zelf en anderen, rond het thema 'Eternal Return. The Future that Was' opent tijdens de Museumnacht met een aantal speciale events bij SPS. Gabriel Lester is een internationaal bekende en gewaardeerde kunstenaar, die vertegenwoordigd wordt in de distributie-collectie van het NIMk. Tijdens de Museumnacht wordt NASA gelanceerd (02.00 – 05.00 uur).