tentoonstelling

Moving Targets

Van 05-11-2005 t/m 04-12-2005


Video en installatiewerk van Erwin Olaf

Het Nederlands Instituut voor Mediakunst presenteert van 5 november tot en met 4 december een overzichtstentoonstelling van het video- en installatiewerk van de Nederlandse fotograaf Erwin Olaf. In zijn werk roept Olaf een vervreemdende, theatrale wereld op waarin hij met humor thema's als schoonheidsidealen, het spectrum tussen man en vrouw maar ook de westerse democratie met haar vrijheden verbeeldt.



Moving Targets
presenteert onder andere de Nederlandse première van het film/videowerk Rouge (2005) en Rain (2004), verder de wereldpremière van een tweetal film/videowerken Annoyed en Wet.
Daarnaast zal er een ruime selectie te zien zijn van zijn autonome film en videowerk uit het verleden, met o.a. Separation (2003), Spanking Clowns (2000) en Tadzio (co-regie Frans Franciscus –1991).



Erwin Olaf is zowel binnen als buiten het museale circuit al jaren actief op het gebied van fotografie, film en video. Hij heeft wereldwijde bekendheid verworven met zijn controversiële fotografie. De laatste jaren is hij zich steeds meer bezig gaan houden met (autonoom) video- en installatiewerk. Volgens Olaf heeft het gebruik van bewegend beeld en geluid zijn werk meer volwassen gemaakt en ziet hij het als een verdiepende aanvulling op zijn fotowerk.



Olaf is geïnteresseerd in en geïntrigeerd door videokunst omdat het volgens hem een extra emotie geeft: “Je kunt mensen dieper in je wereld trekken dan met fotografie. Door middel van beweging en geluid kun je nog iets meer de realiteit benadrukken.”

Sinds 1987 maakt Erwin Olaf film- en videowerk. Vantity Five was de eerste in een reeks van meer dan dertig werken tot nog toe. Hieronder bevinden zich een aantal uitzonderlijke producties. De laatste jaren legt hij zich steeds meer toe op het maken van autonoom filmwerk, zoals Separation, Rain en Rouge. Momenteel lopen de voorbereiding voor een Sience-fiction kinderfilm Tom’s Space (Bos Bros.) en een teleplay in samenwerking met Arjan Ederveen (Toko).

De opening van de tentoonstelling Moving Targets valt samen met de MuseumN8. Er zal in dit kader een speciale activiteit plaatsvinden die te zijner tijd bekend gemaakt wordt



Erwin Olaf werd geboren op 2 juni 1959 in Hilversum als Erwin Olaf Springveld. Na zijn middelbare school is hij gaan studeren aan de school voor journalistiek in Utrecht. Hier is hij in 1981 afgestudeerd als schrijvend journalist. Na zijn studie is hij zich echter gaan toeleggen op beeld. Hij is bekend geworden met zijn fotografie waarin hij werelden schept bewoond door kleine mensen, dikke mensen, oude mensen, travestieten en transseksuelen. Zijn werken handelen over schoonheid, eenzaamheid en het anders zijn en vallen op door hun fantasie, de rijkdom en de technische perfectie.

Stilstaand en/of bewegend beeld
Sinds 1987 is hij naast stilstaand (fotografie) ook bewegend beeld (film en video) gaan gebruiken. Hij regisseerde en produceerde korte films, video- en muziekclips voor verschillende Nederlandse televisieomroepen (deze zijn ook te zien in de expositie). De laatste jaren is hij zich steeds meer bezig gaan houden met autonoom video- en installatiewerk. In de expositie is een combinatie van stilstaand en bewegend beeld te zien waarbij de nadruk zal liggen op zijn autonome video- en installatiewerk. Volgens Olaf heeft het gebruik van bewegend beeld en geluid zijn werk meer volwassen gemaakt en ziet hij het als een verdiepende aanvulling op zijn fotowerk. Video voegt aan de virtuele werelden beweging en geluid toe, wat haar een ingrijpender, maar ook een gemakkelijker medium maakt dan fotografie, gemakkelijker te consumeren. In één ogenblik kan videowerk een volledige wereld tonen en je als kijker onderdompelen in wat afgebeeld wordt. Fotografie roept daarentegen een vergelijkbare ruimte op als een schilderij, een ruimte die losstaat van degene waarin de kijker zich bevindt. De toevoeging van beeld en geluid interesseert Olaf, omdat het volgens hem een extra emotie geeft. “Je kunt mensen dieper in je wereld trekken dan met fotografie.” Wat de beleving van het werk alleen maar ten goede komt, aldus Olaf.

Lees verder over Erwin Olaf:

www.erwinolaf.com
www.cultuurnetwerk.org/bronnenbundels/2000/2000_71.htm
www.cultuurnetwerk.org/bronnenbundels/2000/h2000_45.htm
www.kunstbus.nl/verklaringen/erwin olaf.html
http://vmbo.kennisnet.nl/sterren/archief/erwinolafErwin Olaf


Met dank aan:
Flexa, Kodak, Earforce, AVP, Visual Design

Courtesy: Flatland Gallery & Reflex Gallery

www.erwinolaf.com