installatie

Hamid el Kanbouhi

14 september - 5 oktober opening op 13 september: 17.00 - 19.00

Mobiel, 2012, video-installatie

Mobiel maakt deel uit van Dutch Dream, een complexe installatie van Hamid el Kanbouhi (Larache, Marokko, 1976), en wordt getoond in de projectruimte op de begane grond.

In het kader van de tentoonstelling 'Yes, We Are Open' hebben wij Hamid el Kanbouhi gevraagd om een bijdrage te leveren aan deze laatste tentoonstelling van het huidige NIMk. NIMk grijpt de kans om met het naderende sluiten juist inhoudelijk in te gaan op het onderwerp 'openheid' in de kunst. In 'Yes, We Are Open' staat openheid als thema, vorm en eigenschap centraal. Wat betekent een term als openheid binnen de kunst in de huidige tijd en (internet) samenleving?

El Kanbouhi werkt met verschillende media als tekenen, schilderen en performance, maar voor zijn nieuwe installatie Mobiel maakt de kunstenaar op dit moment alleen gebruik van video.

Uitgaande van eigen observaties en ervaringen verwerkt en verplaatst El Kanbouhi alledaagse elementen uit de realiteit naar een door hem geconstrueerde wereld. Door het verplaatsen van deze dagelijkse zaken naar een andere omgeving, het museum in dit geval, schept El Kanbouhi een nieuw kader waarbinnen je je als toeschouwer tot het onderwerp kunt gaan verhouden. De kunstenaar zoekt voortdurend naar onbekende wegen die voor hem en het publiek nieuwe perspectieven op deze onderwerpen opleveren.

Het uitgangspunt voor de video-installatie Mobiel wordt gevormd door een verhaal dat bij El Kanbouhi vragen opriep over de relatie tussen cultuur, traditie, technologie en privacy en verschillende sociaal-culturele interpretaties hiervan. Naar aanleiding van deze vragen zocht de kunstenaar op YouTube naar films van dansende Arabische vrouwen. Hij richtte zich op het verzamelen van video's die vrouwen laten zien die YouTube gebruiken als spiegel en een deur naar een nieuwe wereld met andere privacy regels. De toeschouwer wordt uitgenodigd om zich onder te dompelen in deze spiegelende werelden en zelf te reflecteren op reflectie.

Mobiel 2012

Hamid el Kanbouhi woont en werkt in Amsterdam. Hij sloot in 2011 zijn residency aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam af. Hij had een solo-presentatie (2012) bij De Hallen, Haarlem en zijn werk is onder andere opgenomen in groepstentoonstellingen van De Paviljoens, Almere; Fatform, Amsterdam, Museum Van Bommel van Dam, Venlo; Centraal Museum, Utrecht.

Openingstijden: di - vrij: 11.00 - 17.00 / za zo: 13.00 - 17.00
toegang: 4,50 / student 2,50 / museumkaart gratis

Deze installatie en presentatie is mede mogelijk gemaakt dankzij het Amsterdams Fonds voor de Kunst.