projectwebsite

Centraal Station

28-10-2003


Centraal Station is een experimenteel streaming breedband kanaal op Surfnet en Internet dat programma's aanbiedt van diverse culturele instellingen onder de redactie van het Virtueel Platform.

Centraal Station richt zich op het produceren en onderzoeken van nieuwe vormen van streaming. Naast content kan gedacht worden aan multi-user systemen en interactieve formats, en onderzoek naar nieuwe vormen van gebruikersinteractie en perceptie. Vanuit de specifieke kennisachtergrond van de betrokken instellingen kunnen gemeenschappelijke toepassingen ontwikkeld worden. Een belangrijk aspect van de innovatie is het element van interactie en participatie die streaming toelaat. Wat zijn de mogelijkheden van live streaming? Wat is de toegevoegde waarde van informatie in een context zetten? Hoe kan het publiek zelf inhoud produceren en distribueren?

Het Nederlands Instituut voor Mediakunst neemt de technische realisatie van het project op zich.

De aanbieders en ontwikkelaars van Centraal Station zijn een consortium van Nederlandse culturele instellingen werkzaam in nieuwe media: Waag Society, V2 organisatie, De Balie, Paradiso, Nederlands Instituut voor Mediakunst, Montevideo/TBA en Submarine.
Centaal Station is 23 oktober 2003 operationeel.

www.centraalstation.net (niet actueel)