11-04-2009


Radio Razo tot Radio Darfur tot Radio Patapoe tot je eigen radio

Workshop Online Radio door Jaromil Rojo en Cecile Landman

 


De workshop behelst een 'hands-on' ervaring in het gebruik van GNU/Linux voor het maken van digitale radio, en een theoretisch overzicht van de betekenis van dit massacommunicatiemiddel: van Orson Welles' radio-uitzending 'War of the Worlds' (1938) tot het hedendaagse Tetsuo Kogawa's 'Micro Radio Manifesto' voor de diverse media van het nieuwe millennium.

De workshop wordt gegeven door Jaromil Rojo en Cecile Landman.
Rojo is een bekend lid van de hacker-en software ontwikkel-gemeenschap http://Dyne.org. De Indiase Hindu Times schreef al in 2005 een groot artikel over Rojo onder de titel 'IT's Footsoldier'.
Landman is (onderzoeks-)journalist. Ze werkte als correspondent vanuit Italie, voor o.a. Dagblad Trouw en Italiaanse media en werkt tegenwoordig freelance.

Sinds 2004 werken Cecile Landman en Jaromil Rojo en anderen aan het project [http://streamtime.org] een webradio project dat in 2004 begon met radiomaken over het internet, vanuit Halabja in Noord-Irak, daarna een aantal maanden vanuit Baghdad, tot drie uitzendingen per week. Vanwege de grote gevaren is Streamtime, ook in 2004, weer vertrokken uit Irak. Streamtime is nu vooral een instabiel netwerk met Iraakse bloggers en kunstenaars uit diverse disciplines.

In Amsterdam bestond in de jaren tachtig een breed scala van uiteenlopende piratenradio's. Van Kraakradio de Vrije Keiser, tot het meer freaky 'Radio Patapoe, een zender waarop o.a. hele audiotrails van films werden uitgezonden.

De 'frequentie-wetgeving' is veranderd en veel van de radio's uit die tijd bestaan niet meer, of ze verwezenlijken hun uitzendingen in plaats van via radiogolven, nu via het web.

De 'Vrije Radio-traditie' van Amsterdam maakte ook de ondersteuning van Radio B92 uit Belgrado mogelijk, met medewerking van XS4ALL (ontstaan uit een clubje hackers). De 'steungroep' was gesitueerd op de zolder van De Balie en daadwerkelijk vonden de uitzendingen plaats vanaf die Amsterdamse zolder.

Een actueel en belangrijk Nederlands 'community-radio' project is RadioDarfur [http://www.radiodarfur.nl/] dat werd opgezet door een Nederlander, de huidige baas van Press Now, Leon Willems. In Darfur wordt het materiaal door Darfuri opgenomen en verzameld, vervolgens via een webverbinding doorgeseind naar Nederland, waar het wordt gemonteerd en uitgezonden - naar de vluchtelingenkampen - in Darfur, via het web en met behulp van antennes van de Nederlandese Wereldomroep in Tsjad!

Het maken van radio kan dus bloedserieuze dimensies krijgen, maar het kan ook een geweldig instrument zijn voor veel spel en lol.

Deze twee zaken werden door Orson Welles in 1938 zeer goed begrepen toen hij zijn programma 'War of the Worlds' door de ether zond. De paniek die daarna ontstond is nog immer een case voor wie massacommunicatie en massapsychologie bestudeert.

Workshop
In deze workshop gaat het vooral over plezier maken met het maken van radio, en de bedoeling is dan ook alle knoppen uit te proberen en een idee te krijgen van de mogelijkheden van de software.

dyne:bolic is een 100% vrij GNU/Linux operationeel systeem ontwikkeld voor media activisten, kunstenaars en creatievelingen als praktische tool voor multimediaproductie: je kunt zowel geluid als video manipuleren en uitzenden met tools om op te nemen, monteren, encoderen en streamen. De d:b disk werkt in ieder type computer, ongeacht merk, programmatuur of leeftijd van het apparaat.
http://jaromil.dyne.org/journal/dynebolic.html

Datum: Zaterdag 11 april, 11.00-13.30
Locatie: Nederlands Instituut voor Mediakunst, Keizersgracht 264, Amsterdam
Inschrijving via anouk@nimk.nl
Kosten deelname: 15,- (10,- voor studenten)
Max aantal deelnemers: 15 personen