screening

Visual Foreign Correspondents deel 8

Van 10-06-2008 t/m 10-09-2008


Tiffany Holmes, FRESH 2.0 (USA)

In samenwerking met De Geglobaliseerde Glazen Bol, het internationale debatprogramma in de Balie, presenteerde Visual Foreign Correspondents de achtste aflevering van een maandelijkse serie audiovisuele kunstwerken voor het publieke scherm.

Visual Foreign Correspondents vroeg elf gerenommeerde kunstenaars wereldwijd hun persoonlijke visie op de actualiteiten te geven aan de bewoners en bezoekers van Amsterdam. De kunstenaars maakten hun bijdrage voor een groot scherm in de publieke ruimte en online. Het scherm werd als een raam gepresenteerd waarin de toeschouwer een glimp van een andere wereld en een ander perspectief kon opvangen.

De urban screen video FRESH 2.0 toonde afbeeldingen van natuurlandschappen die we kennen van etiketten van populaire merken mineraalwater. De besneeuwde bergtoppen en suizende watervallen lijken ergens vertrouwd. Zonder barcodes en bedrijfslogo’s veranderen de landschappen in eigenaardige symbolen voor een product dat bewezen schadelijke effecten heeft voor het milieu.
In landen die toegang hebben tot een hoge kwaliteit kraanwater vraagt Holmes aandacht voor de consequenties van gebotteld water. Terwijl kraanwater bijna kosteloos is, zijn flessen drinkwater duurder dan benzine. Erger nog, het productieproces laat een grote koolstof print na. Hoewel water gezond is voor mensen, is de fles variant zeer schadelijk voor het milieu.Tiffany Holmes geeft les in interactiviteit, environmental art en de geschiedenis van elektronische media aan de Kunstacademie in Chicago. In haar werk onderzoekt ze de mogelijkheden van technologie om een positief ecologisch en milieuvriendelijk beheer te promoten.

Zie voor uitgebreide informatie interview van Annet Dekker met Tiffany Holmes.


Het werk werd gepresenteerd in de Balie tijdens het programma van De Geglobaliseerde Glazen Bol. Daarna was het een maand lang, elke avond te zien op publieke schermen aan het Baliegebouw, op het Contemporary Art Screen, op de Zuidas en in Restaurant Bar Club 11, Post-CS, het tijdelijk Stedelijk Museum in Amsterdam. Op de website van VFC wordt het werk uitgebreid toegelicht met achtergrond informatie en een interview met de maker, verder zijn er interactiemogelijkheden en zijn de vorige afleveringen te zien.

Ook is het werk te zien als deel van de visuele opiniepagina Oog, een opinieplatform in de Volkskrant online, waar kunstenaars wekelijks hun visie geven op onderwerpen in de actualiteit.

Scherm Locaties:
De Balie: Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
www.debalie.nl
CASZ: Zuidplein, Amsterdam
www.caszuidas.nl
11/Restaurant bar club: Oosterdokskade 3-5, Amsterdam
www.ilove11.nl

www.volkskrant.nl/oog

Aan Visual Foreign Correspondents werkten mee:

Artistieke leiding: Nanette Hoogslag
Redactie: Annet Dekker, David Garcia, Nat Muller, Petra Heck en Eric Kluitenberg

Visual Foreign Correspondents was een samenwerking tussen De Stichting Visuele Correspondenten, De Balie en Het Nederlands Instituut voor Mediakunst.

http://www.visualcorrespondents.com

Met dank aan:
Visual Foreign Correspondents werd mogelijk gemaakt door het Amsterdamse Fonds voor de kunsten, VSB, De Balie en het Nederlands Instituut voor Mediakunst