screening

Visual Foreign Correspondents deel 3

15 januari -11 februari 2008


Erhan Muratoglu, Turkije, No Parking

In 'No Parking' beschouwt Erhan Muratoglu in een 57 seconden durende animatie de huidige toestand in Istanbul waar mensen en hun fysieke omgeving steeds vaker met elkaar in conflict raken. De globalisering, toegenomen welvaart en uitbreidende urbanisatie zorgen voor krapte binnen de openbare ruimte wat leidt tot situaties waar mensen, auto’s en openbare ruimte elkaar meer en meer in de weg zitten. Zoals Muratoglu beweert is Istanbul een autonoom functionerend laboratorium waar de grenzen van sociale interacties worden opgezocht. De video lijkt in zijn esthetiek van visuele illusie op een game als Grand Theft Auto, met het verschil dat hier geen protagonisten actief zijn. De fysieke urbane ruimte neemt het heft in eigen handen en slingert een fout geparkeerde auto van het trottoir. Het autoalarm gaat af.

Ook ander werk van Erhan Muratoglu ontstaat vanuit de steeds sneller veranderende indrukken en situaties van de -stedelijke- omgeving en de problematische consequenties die deze voor het individu hebben. Zo wordt in 'I/O Interface Overbloated' de kijker in een elektronische zone uitgenodigd die de solide fysieke wereld om ons heen omringt. Muratoglu trekt hier conventionele media in twijfel die proberen enorme hoeveelheden digitale data in een beperkte analoge ruimte als een tv te krijgen. En in het project 'Blatta(nt) orientalis(t)’ zijn bekende, maar ongewenste inwoners van de stedelijke ruimte te zien, kakkerlakken, die hopeloos willekeurig een weg zoeken buiten de raamkozijnen van het gebouw waarop het geprojecteerd is.

Erhan Muratoglu is een interactief ontwerper/digitaal kunstenaar die in Istanbul woont en werkt. Aan de universiteit in Ankara, Turkije studeerde hij industrieel ontwerpen en grafisch design. Muratoglu maakt computer gegenereerde projecten die in Turkije, Europa en de Verenigde Staten tentoongesteld worden en heeft op vele festivals prijzen ontvangen voor zijn experimentele video's. Hiernaast is hij werkzaam als docent op de afdeling Communicatie Design aan de Kadir Has Universiteit (Istanbul, Turkije) en is lid van NOMAD. NOMAD heeft zich als doel gesteld om nieuwe modellen in de digitale kunst te produceren en er mee te experimenteren door gebruik te maken van kennis uit verschillende disciplines. De kern van NOMAD bestaat uit ontwerpers, architecten, ingenieurs, curatoren en schrijvers. Ook is Muratoglu een van de organisatoren van het eerste geluidskunstfestival in Turkije genaamd 'ctrl_alt_del'.