project

To Transfer or to Transform Intro

2007 - 2011


Kunstenaars onderzoeken en spelen met veranderende verschijningsvormen. Daarbij hebben vooral mediakunstenaars in hun dagelijkse kunstenaarspraktijk te maken met de veranderende techniek. Met de bijeenkomsten To Transfer or to Transform brengt het Nederlands Instituut voor Mediakunst een aantal kunstenaars bijeen om te praten over nieuwe versies, remakes, reconstructies en emulatie van hun werk. De komende 2 jaar gaat het Nederlands Instituut voor Mediakunst dit thema verder onderzoeken en bespreken. De invalshoek tijdens de bijeenkomsten is toekomstige presentatie en conservering van het werk met de nadruk op het kunsthistorisch aspect, materiaal technisch en op de variaties in bestaande versies. Terugkerende vragen zijn bijvoorbeeld:
 

- Wat denk je dat de voor en nadelen zijn van reconstructie, configuratie en emulatie als een strategie voor conservering en presentatie?

- Hoe schat je het succes in van dit soort activiteiten en welke criteria gebruik je om de resultaten te evalueren?

- Wat gaat er verloren voor de bezoeker en de historische context.

- Hoe compenseer je dit verlies bijvoorbeeld door middel van documentatie en/of interviews?

 To Transfer or to Transform #1
Bijeenkomst met Fransje Jepkes, Bill Spinhoven en Nol de Koning lees meer »

 To Transfer or to Transform #2
Project I-'90 van Peter Struycken, een projectie van abstractie vormen en kleuren op 16mm film en dia, werd in 1989 vervaardigd voor de tentoonstelling Energieen in het Stedelijk Museum Amsterdam. lees meer »

 To Transfer or to Transform #3
In samenwerking met het Nederlands Instituut voor Mediakunst (NIMk) onderzoekt het Instituut Collectie Nederland (ICN) de installaties Mill x Molen (1982,1990) van Bert Schutter en Panta Rhei (1988) van Ricardo Fuglistahler. lees meer »

 To Transfer or to Transform #4
Het NIMk presenteert ism Bill Spinhoven van Oosten de installatie I/Eye als casestudy in twee versies: de originele versie uit 1993 met de toen toegepaste techniek en de her-installatie met techniek uit 2011. lees meer »

 To Transfer or to Transform #5
Met de bijeenkomsten To Transfer or to Transform komen kunstenaars bijeen om te praten over nieuwe versies, remakes, reconstructies en emulatie van hun werk. Op 6 december zijn de mediakunst pioniers Nan Hoover en Dick Raaijmakers niet aanwezig. De reconstructie van hun werk zal worden gepresenteerd door onderzoekers en tentoonstelling bouwers. lees meer »