presentatie

To Transfer or to Transform #5

6 december 2011, 20:00 uur

Nan Hoover, Black and White... 2002
Dick Raaijmakers, Ideofoons, 1970


6 december
Aanvang 20.00 uur

Gratis toegang, Reservations@nimk.nl

Met de bijeenkomsten To Transfer or to Transform brengt het Nederlands Instituut voor Mediakunst een aantal kunstenaars bijeen om te praten over nieuwe versies, remakes, reconstructies en emulatie van hun werk. Op 6 december zijn de mediakunst pioniers Nan Hoover en Dick Raaijmakers zelf niet aanwezig. De reconstructie van hun werk wordt gepresenteerd door onderzoekers en tentoonstellingsbouwers.

Het Nederlands Instituut voor Mediakunst (NIMk) doet onderzoek naar het behoud van de mediakunstwerken. De installatie Black and White... door Nan Hoover, 2002 was gereconstrueerd tijdens het Obsolete Apparatuur project. Eve Dullaart (NIMk) zal het onderzoek presenteren.

Dick Raaijmakers was net als Nan Hoover een van de (Nederlandse) mediakunst pioniers. Dick Raaijmakers heeft recent de Witteveen Bos Art Technology Award gewonnen en zijn Ideofoons zijn recent gereconstrueerd in de Bergkerk in Deventer.
http://www.witteveenbos.nl/nl/expositie

Kees Tazelaar * introduceert de context en de strategie in het reconstrueren van Dick Raaijmakers werk. Hans Lentz zal over praktische kant van de opbouw van de installatie de Ideofoon III vertellen.
Het programma is in het Nederlands.* Kees Tazelaar zal de CD “Popular Electronics” gebruiken die electronische muziek van het Philips Onderzoekslaboratorium (waaronder veel werk van Dick Raaijmakers) bevat. Verder zal hij, door middel van zijn betrokkenheid met de verschillende reconstrucies van Le Poème électronique" van Le Corbusier, Edgard Varese en Iannis Xenakis, zijn werk en publicaties op het gebied van conservering en reconstructie toelichten.