Van 03-05-2006 t/m 07-05-2006


Tijdens ArtAmsterdam/KunstRAI opent het Tijdelijk Museum Amsterdam voor het eerst haar deuren. Vijf dagen lang oogt de stad als denkbeeldig museum waarbij de instellingen voor hedendaagse kunst de museumzalen vormen. Door het markeren van de entrees van de deelnemende ruimtes, een Tijdelijke Museum Gids en ‘gidsende’ mensen bij elke instelling, krijgt het museum gestalte. Iedere beursbezoeker wordt een passe-partout overhandigd dat vrij entree verleent tot de zalen van het Tijdelijk Museum Amsterdam: De Appel, De Ateliers, Foam_Fotografiemuseum Amsterdam, Huis Marseille, Kunstvlaai, Lloyd Hotel & Culturele Ambassade, Nederlands Instituut voor Mediakunst Montevideo/TBA, SKOR - de Inkijk, Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Stedelijk Museum CS en W139.

Speciaal voor Tijdelijk Museum Amsterdam 2006 heeft het Nederlands Instituut voor Mediakunst, Montevideo/Time Based Arts een video-programma samengesteld over de stad en hoe deze door kunstenaars wordt ervaren.

Jennifer Steetskamp, collectie-medewerker van Montevideo, heeft de volgende werken geselecteerd:

Met andere ogen

Hans BrederAnti-City: For Johannes Baader (1984, 13’51”)
Marc BurkettThe Carpark Outlook (1988, 3’54”)
Karin Vanderborght Exposed (1997, 4’25”)
Michiel van Bakel Undertow (1999, 1’52”)
Robert ArnoldTriptych (2000, 10’05”)
Robert HamiltonAmsterdam CS (2002, 5’26”)
Seoungho ChoHorizontal Silence (2003, 9’23”)
Jasper van den BrinkTunnel Vision (2004, 2’29”)
Gabriel Lester Urban Surface (2005, 10’41”)

Kunstenaars kiezen vaak voor het medium video om te documenteren hoe zij de stad ervaren. Deze ervaring is soms vertekend en gefragmenteerd. Door de mogelijkheden van montage en de aanwezigheid van een tijdsverloop lijken video en film nog het meest geschikt om ingewikkelde en misschien wel tegenstrijdige waarnemingen vorm te geven. Video heeft echter ten opzichte van film nog steeds het voordeel van een makkelijk te handhavend medium dat instant beelden levert, een eigenschap die door de komst van digitale technologieën alleen maar is versterkt. De poging om de complexe ervaring van de stedelijke ruimte vast te leggen mondt vaak in een formeel experiment dat de kijker uitdaagt om ánders te kijken. Na het bekijken van dit programma zul je de stad met andere ogen gaan zien…

Openingstijden: 3 t/m 7 mei van 13 - 18.00 uur
Toegang gratis

Zie voor meer informatie: www.tijdelijkmuseumamsterdam.nl.

Met dank aan:
Tijdelijk Museum Amsterdam is een project van Annelys de Vet en kwam tot stand op verzoek van Art Amsterdam en SKOR. Het project is mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) en Stichting Kunst en Openbare Ruimte (SKOR).