tentoonstelling

The Unified Field

Van 26-08-2006 t/m 07-10-2006


Solotentoonstelling van Peter Bogers

Met onder andere: The Unified Field (2006), Brain Field (2006), Fairy Fake (2005), Linking (2003), Play-Rev-Play (1999), Ritual (1998), Portret (1992), Retorica (1992), Human '87 (1987)

Tentoonstellingstekst

Opening vrijdag 25 augustus vanaf 17.00 uur

Het Nederlands Instituut voor Mediakunst presenteert in samenwerking met Württembergischer Kunstverein Stuttgart 'The Unified Field’, een solotentoonstelling van de Nederlandse kunstenaar Peter Bogers. De tentoonstelling laat zowel vroeg werk zien, als twee van zijn allernieuwste werken : ‘Unified Field’ en ‘Brain Field’.

 


 Interview Peter Bogers
Interview met Peter Bogers naar aanleiding van de tentoonstelling The Unified Field lees meer »

Peter Bogers (1956, Dordrecht) studeerde in 1981 af aan de St. Joost Academie in Breda, richting Beeldhouwen. Sinds 1982 werkt hij als onafhankelijk kunstenaar. Begonnen als performancekunstenaar, legde hij zich daarna toe op videokunst, video-installaties en sculpturen. Hij heeft zowel nationaal (o.a. Centraal Museum in Utrecht), als internationaal (o.a. Bremen, Marseille, Osnabruck, Pittsburgh) solotentoonstellingen gehad.

In zijn performances en installaties onderzoekt Peter Bogers de fysieke en psychologische condities van het menselijk lichaam.
Een deel van Bogers’ nieuwe werk grijpt terug naar het begin van zijn kunstenaarschap: Fysieke performances worden vertaald naar zorgvuldig geconstrueerde audiovisuele presentaties.
Het lichaam is voor hem materiaal waarmee je kunt communiceren en waarmee emoties opgewekt kunnen worden. Video, geluid en fotografie worden met al hun manipulatieve mogelijkheden als intermediair ingezet. Door gebruik te maken van deze media kan de directe confrontatie met het publiek vermeden worden.

De opgenomen beelden worden nauwkeurig gereconstrueerd en opnieuw gemonteerd waarbij de rol van het geluid enorm belangrijk is. De ritmes van het lichaam (ademhaling, hartslag), van water (druppelende kraan) of van elkaar opvolgende tv beelden vormen muzikale patronen die de beelden beïnvloeden.

Zijn verleden als performance kunstenaar is daarin duidelijk terug te zien. De eenheid en identiteit van het lichaam moeten plaats maken voor een vervreemding en fragmentarisering van binnenuit. De benadering van Bogers is daardoor vooral die van onderzoeker, op zoek naar poëtische onvolkomenheden.

Website Peter Bogers: www.peterbogers.com


Met dank aan:
Fonds BKVB, Mondriaan Stichting
Powered by www.beamsystems.nl