works

The Source Werken

Tao G. Vrhovec Sambolec
Virtual Hole - Sun 1:1
Tao G. Vrhovec Sambolec’s installatie Virtual Hole - Sun 1:1 nodigt het publiek uit om de straling van de zon te ervaren door middel van een full-spectrum-indoor simulatie, die zich synchroon beweegt met het steeds veranderende zonlicht van buiten de tentoonstellingsruimte. Een sensor op het dak van het gebouw vangt de hoek, kleurtemperatuur en de verspreiding van zonlicht op in een synthetische omgeving die deze subtiliteiten analyseert en spiegelt. De architectonische grenzen lossen hiermee op waardoor de immateriële, tijdelijke omgeving bezit neemt van het gebouw.

 

Evelina Domnitch en Dmitry Gelfand
Memory Vapor (2011)
In Evelina Domnitch en Dmitry Gelfand’s Memory Vapor (2011) beleven bezoekers een ander soort buitenaards licht, een alomtegenwoordige waterval van sub-atomische deeltjes; zogeheten kosmische straling. Normaal gesproken buiten bereik van de zintuigen komen geïoniseerde kernen, protonen, elektronen, maar ook meer exotische antiprotonen en gammastraal uitbarstingen continu vanuit de ruimte naar aarde toe. De grootste hoeveelheid sub-atomaire deeltjes is niet eens afkomstig uit het zonnestelsel, maar komt van binnen ons sterrenstelsel, en de snelste, hoogst energetische deeltjes zijn waarschijnlijk gekatapulteerd van intergalactische supernova's of actieve zwarte gaten. Binnen de lage temperatuur van gas (-200 ° C) wordt er in de Memory Vapor installatie kosmische straling zichtbaar gemaakt door het trekken van draden van condensdruppels. Een wit laser blad scant en verlicht de opkomende druppels, transformeert het gas in een dynamisch prisma dat sterk de ruimte-tijdsperceptie van deeltjes traje cten verlengt.

De installatie Memory Vapor (2011) van Evelina Domnitch en Dmitry Gelfandgaat maar een keer per week live (de zaterdagen 13:00-17:00) in verband met de beperkte voorraad vloeibare stikstof.

Paul Prudence en  Francisco López
Bioacoustic Phenomena (2010)
Bioacoustic Phenomena (2010) dompelt het publiek onder in vroege wateren waar licht-doordrongen materie voor het eerst tot leven kwam. Het is een samenwerking tussen generatief videokunstenaar Paul Prudence en componistbioloog Francisco López. Deze audiovisuele installatie verbeeldt de delicate cellulaire dynamiek die het begin van de biosfeer markeert. Verwant aan de sub-atomaire deeltjes in Memory Vapor, geven speciaal evoluerende deeltjes van binnen en buiten het levende bestaan heel even het idee van de dunne grens tussen levend en dood materiaal. Elk van deze kunstwerken brengt de onzichtbare bron van dit alles aan het licht, en de basis voor al het zichtbare.