Projectruimte 17 - 21 november

Uitstellen, talmen, vluchten en draaien


Het Nederlands Instituut voor Mediakunst presenteert de nieuwe serie van Lernert & Sander: The Procrastinators

Opening 16 november 19:00 - 21:00

Tentoonstelling:
17 - 19 november 11:00 - 17:00
20 - 21 november 13:00 - 18:00
Toegang gratis

Als ik nou eerst even dit doe, en dan dat, dan kan ik beter beginnen aan wat ik daarna nog doen moet. Want dat wil ik! Maar nu nog niet. Want eerst nog dit... ‘Procrastinators’: voor-zich-uit-schuivers - waar zijn ze zo druk mee bezig? Hoe komt het dat zij datgene wat zij zelf ten diepste willen realiseren, ervaren als een soort moeten, en daarom uitstellen?

The Procrastinators is een serie van elf korte, minimalistisch ‘geanimeerde’ documentaires van mensen die associatief vertellen over hun creatieve proces en de rol die het uitstellen, talmen, vluchten en draaien daarin speelt. Deze kunstenaars zijn allen productief en succesvol, maar ze lijden aan uiteenlopende neurotische vormen van uitstel. Ze slapen, drinken, doen het huishouden, roken, verplaatsen dingen of ruimen ze op. Ze maken plannen en lijstjes, of ze schuimen het internet af, op zoek naar materie onder het mom van research. Zo zit iedereen zichzelf in de weg: raakt verstrikt in afleidingen, en tegelijkertijd lijkt er geen andere weg naar een vruchtbare uitkomst. Pas als de maker echt moe wordt van zichzelf, kan het gebeuren dat het er alsnog van komt. Het geworstel met gestelde doelen, deadlines, twijfels en angsten is misschien nodig: zonder gelummel, geen last minute focus.Lernert Engelberts (schrijver en regisseur) en Sander Plug (ontwerper en kunstenaar) werken sinds enige tijd samen, omdat alleen werken hen verveelde, als het er al van kwam. Ze maken reclames, films en videowerken met een sterk concept en een visueel simpele uitwerking. Het resultaat is esthetisch, indringend en bevat niet zelden een vilein soort humor.
Voor deze serie lieten Lernert & Sander filmmakers, ontwerpers, schrijvers, kunstenaars, acteurs en andere creatieve makers uitweiden over hun werkwijze. De zelfrelativerende, soms tragi-komische of hilarische monologen worden visueel ondersteund door een stilleven. Combinaties van gekleurde potloden, lege tafels, vellen papier, glazen wijn, sigaretten en koffie figureren tegen een witte achtergrond. Af en toe beweegt er wat of valt er iets neer of om.

Met: Frank Houtappels, Arjan Ederveen, Alex Klaassen, Coco Schrijber, Micha Wertheim, Bert Kommerij, Martin C. de Waal, Aux Raus, Michael Schaap, Pieter Kramer en Cindy Hoetmer. Producent: Wendela Scheltema voor limboland.tv

http://lernertandsander.com/index.php?/projects/the-procrastinators/

Text: Esma Moukhtar