Donderdag 29 maart, 20.30 uur Deur open: 20:00 | Start: 20:30

SPSound in association with NIMk present: Soundwwwalk - live browser-based sound performances
Met Jamie Allen, Constant Dullaart, Bernhard Garnicnig, JODI, Joseph Lai Orchestra, Peter Moosgaard, Ceci Moss en Will Schrimshaw

Donderdag 29 maart, 20.30 uur
Deur open: 20:00 | Start: 20:30 | Tickets: € 5,00
SMART Project Space | Arie Biemondstraat 111 | 1054 PD Amsterdam | tel 31 (0)20 427 59 51
Reserveren: reservations@smartprojectspace.net

Soundwwwalk performances zijn een opkomend genre van live, browsergebaseerde performances waarin improvisatie, plug-in geluidscollages en multitabmixen worden vermengd en de tradities van pro-surfen, akoestische ecologie en laptop performances elkaar ongegeneerd ontmoeten. Acht kunstenaars geven het publiek een rondleiding door het World Wide Web.

Bij de Soundwwwalk wordt surfen op het internet beschouwd als een vorm van geluidsactie in de genetwerkte ruimte van het internet en een plaats waar diverse geluiden, geluidsevenementen en akoestische fenomenen samenkomen. Alle performances volgen de principes die het Soundwwwalk manifest stelt: “All sound sources must be played in a browser, must not be self-produced and must be publicly accessible.” De kunstenaars zullen zelf hun Soundwwwalks uitvoeren op een podium of -soms in real time- overdragen aan een locale ‘vertaler’ in de zaal die de browser laat klinken.

De in Wenen woonachtige Bernhard Garnicnig is in 2009 begonnen met een serie Soundwwwalk performances. Hij was geïnspireerd door het feit dat het World Wide Web zich ontwikkelde tot de grootst mogelijke bibliotheek van geluidsobjecten en -opnamen. Voor hem is elk geluids- of videofile dat op een bepaald moment op het World Wide Web ge-upload is een potentieel en tijdelijk bestanddeel voor geluidsconcepten en –performances.

Live Soundwwwalk performances en composities door Jamie Allen, Constant Dullaart, Bernhard Garnicnig, JODI, Joseph Lai Orchestra, Peter Moosgaard, Ceci Moss en Will Schrimshaw.

Jamie Allen voert een Soundwwwalk uit dat refereert aan en zoekt binnen de omvangrijke functionele geluidsarchieven op het internet. Audio voor hardware, door middel van hardware.

Tijdens voorgaande Soundwwwalk performances heeft Constant Dullaart tekst aan spraak generatoren verbonden, geluidsgeneratoren aan effect library samples om abstracte maar zeer vermakelijke podium performances vorm te geven. Soms houdt dit in dat de vertolker met zijn hoofd op het keyboard slaat om tekens in de spraakmachine in te voeren.

JODI is het pionierende netkunstcollectief bestaande uit Joan Heemskerk en Dirk Paesmans. JODI’s werk toont het (dis)functioneren van online systemen.

Het Joseph Lai Orchestra zal voor het eerst een Soundwwwalk groepsperformance uitvoeren, waarbij de nadruk ligt op de poëtische ruimte tussen goed gestemd zijn -in muzikale zin- en dit niet helemaal voor elkaar krijgen.

Peter Moosgaard maakt associatieve geluidscollages waarbij hij zich laat inspireren door radicaal constructivisme, vaderfiguren in science fiction en zweterige disco geluiden.

De compositie van Ceci Moss is een dichte, eclectische chorus van opnames van online gevonden stemgeluiden.

Will Schrimshaw’s compositie is gebaseerd op de geluidsfenomenen en resonerende eigenschappen van de ruimtelijke infrastructuur waarop het World Wide Web is gebouwd.

Opnames van voorgaande performances kunnen gevonden worden op http://soundwwwalk.com

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in:
28 maart - soundwwwalk workshop door Bernhard Garnicnig, NIMk: www.nimk.nl

 Workshop Soundwwwalks door Bernhard Garnicnig
28 maart l De workshop biedt een introductie in het Soundwwwalks format en andere hedendaagse op internet gebaseerde geluidskunst activiteiten. lees meer »

31 maart – Net Acoustics workshop met Jamie Allen en Bernhard Garnicnig, STEIM: http://steim.org/event/net-acoustics/