event partnerorganisatietentoonstelling

Sonic Acts - Travelling Time info

Van 23 tot en met 26 februari 2012 vindt het Sonic Acts festival weer plaats op diverse locaties in Amsterdam. Gedurende vier dagen brengt het festival een ode aan de ervaring van tijd onder de titel ‘Travelling Time’. Het festival vindt plaats op maar liefst met en op zeven partners en locaties: Paradiso, de Balie, Muziekgebouw aan 't IJ, NIMk, SMART Project Space, STEIM en Temporary Stedelijk 3.

Over het thema
Tijd is een complex en ambigu begrip. Al sinds het begin van de vorige eeuw morrelen relativiteitstheorie en kwantummechanica aan het schijnbaar eenduidige concept van tijd. Kunst, film en muziek maken abstracte tijdsconcepten invoelbaar en begrijpelijk en bespelen het gevoel voor tijd. De voortgaande ontwikkeling en toepassing van technologie zorgt er ook voor dat ons gevoel voor tijd wordt uitgedaagd, veranderd en aan het wankelen wordt gebracht. Communicatienetwerken functioneren op lichtsnelheid, computers handelen processen af in realtime, zonder menselijke tussenkomst. Door de voortschrijdende technologisering ontstaat een gat tussen ‘machinetijd’ en ‘menstijd’. Travelling Time is een zoektocht naar de betekenis, het detail en de ervaring van tijd. Travelling Time gaat ook over de noodzaak van snelheid van handelen in improvisatiemuziek, en de onontkoombare traagheid van het programmeren of construeren van een kunstwerk, over tijdreizen, kunst als voertuig voor het maken van imaginaire reizen. Het vierdaagse festival zit boordevol optredens, lezingen, exposities en presentaties die de ervaring van tijd intensiveren.

Live Performances
Een serie optredens in SMART Project Space van Catherine Christer Hennix The Choras(s)an Time-Court Mirage (met onder andere Amelia Cuni, Robin Hayward, Franz Hautzinger, Hillary Jeffery en Paul Schwingenschlögl) belooft een hoogtepunt van het festival te worden. Hennix’ post-minimale drones borduren voort op concepten van La Monte Young en pogen de ervaring van tijd stil te zetten. Hoofdlocatie van het performance programma is Paradiso met tal van verrassende concerten, performances, filmvertoningen en installaties. Niet te missen is het optreden van de Amerikaanse componiste Pauline Oliveros, grondlegster van Deep Listening en een sleutelfiguur in de muziek van de afgelopen 50 jaar. Zij viert in 2012 haar 80ste verjaardag en komt speciaal voor Sonic Acts naar Amsterdam.

Op dezelfde avond zal synthesizer specialist Eleh, die eerder een split LP met Oliveros uitbracht, Paradiso in analoge drones hullen. Verder aandacht voor de cybernetische muziek van de vorig jaar overleden eigenzinnige componist Roland Kayn, post-dubstep optredens van infra-sub specialisten Roly Porter en Emptyset, radicale asynchrone ritmiek van Mark Fell en proces-gebaseerde muziek van Keith Fullerton Whitman. Maar ook uitgebreid aandacht voor muziek van Wandelweiser-componisten, met onder meer Michael Pisaro en Taku Sugimoto die de ervaring van tijd vooral invoelbaar maken door gebruik te maken van stilte.

Conferentie
Van 23 tot en met 26 februari komen muzikanten, wetenschappers, geluidskunstenaars en nieuwe media adepten bijeen tijdens de Sonic Acts conferentie in De Balie. Vier dagen vol inspiratie, verdieping en discussie met tal van lezingen, presentaties en interviews die onder meer tonen hoe kunstenaars op de grenzen van kunst, technologie en wetenschap opereren. Naast een aantal van de genoemde musici en kunstenaars, zoals Catherine Christer Hennix, Michael Pisaro, Mark Fell en Pauline Oliveros, komen ook wetenschappers en denkers aan het woord. George Dyson – wiens nieuwe boek Turing’s Cathedral begin 2012 uitkomt – spreekt over computertijd; Siegfried Zielinski belicht zijn theorie rond Deep Time en Variantology; Hillel Schwartz spreekt over noise en tijd – zijn 1000 pagina’s dikke Making Noise. From Babel to the Big Bang and Beyong is nagelnieuw; John Geiger spreekt over extreme mentale en fysieke ervaringen; en David Edgerton duikt in de techniekgeschiedenis en toont 'the Shock of the Old'.

Expositie & films
In de tentoonstelling, die een aantal weken langer doorloopt, zijn licht- en laserinstallaties te zien van Julian Maire, Juliana Borinski en Joe Gilmore, Space Surrogate van Philip Lachenmann, nieuw werk van Tao G. Vrhovec Sambolec, City Velocities - Body Speeds en nog veel meer.

Boek
Een rijk geïllustreerde publicatie belicht de thematiek uit weer andere perspectieven. Het boek bevat interviews met onder andere Catherine Christer Hennix, Mark Fell, Keith Fullerton Whitman en Hilary Jeffery, en verschillende essays, van onder meer Siegfried Zielinski, Omar Muñoz-Cremers (over SF en tijdreizen), en Thomas Patteson (over Roland Kayn).


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

EARLY BIRD CONFERENTIE- & FESTIVAL TICKETVERKOOP GESTART

Early bird-kaarten zijn nu te verkrijgen via www.sonicacts.com. Voor de Conferentie & Festival-passepartout betaalt u tot 1 januari als early bird € 70,00 (met korting € 50,00). De reguliere kaartverkoop gaat 1 januari 2012 van start.

Voor informatie over professional accreditatie volgt u deze link. Een professionele accreditatie kost €65, tot 1 januari is er een early-bird fee van €50.

Kijk voor meer informatie op www.sonicacts.com!