05-03-2006


Daan Brinkmann wint René Coelhoprijs 2006


Daan Brinkmann afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten Den Haag is door de jury uitgekozen als de winnaar van de René Coelhoprijs 2006.De juryleden van de René Coelhoprijs 2006 zijn Marnix de Nijs (mediakunstenaar), Martijn van Boven (mediakunstenaar) en Machteld Leij (NRC Handelsblad).

Juryrapport

De jury is tot het unaniem oordeel gekomen de René Coelhoprijs 2006 toe te kennen aan Daan Brinkmann van de KABK Den Haag. De interactieve licht en geluidsinstallatie van Daan Brinkmann overtuigde de jury door de meest heldere opzet waarbij het concept en de uitwerking een op een waren. Het werk heeft een serene uitstraling die door de bewegingen van de toeschouwer tot leven komt. Naast het werk heeft de jury naar de plannen om nieuw werk te maken gekeken. Ook hier was het concept het meest prikkelende van alle voorstellen juist omdat het veel momenten van onderzoek en openheid toont terwijl bij de andere kandidaten meer sprake was van een duidelijk vast omlijnd plan zonder echt te kunnen overtuigen. De prijs is vooral toegekend vanwege de steun en stimulering die het Nederlands Instituut voor Mediakunst en BeamSystems aan jonge kunstenaars kunnen geven en de verwachting is dat die bij Daan Brinkmann de meeste baten oplevert.


De prijs, die is genoemd naar René Coelho - de oprichter en voormalig directeur van het Instituut - bestaat uit een bedrag van 1250,- en het aanbieden van productiefaciliteiten ter waarde van 3500,- om een nieuw werk te maken. Dit houdt in dat de prijswinnaar bijvoorbeeld zelfstandig of met ondersteuning van een editor kan werken in de montageruimtes, gebruik kan maken van de opnameapparatuur of van de computerfaciliteiten inclusief programmeurs in het Artlab. Daarbij mag de winnaar 1500,- euro besteden aan audiovisuele apparatuur bij BeamSystems en gebruik maken van begeleiding en technische expertise bij het opzetten van nieuw werk.

Zijn afstudeerwerk en het werk van de vier andere genomineerden: Floris Kaayk, Jasper Smit, Danja Vassiliev en Katja Nitzschke, waren nog te zien tot en met zaterdag 21 oktober in het Nederlands Instituut voor Mediakunst.

Met dank aan:
De René Coelhoprijs is Powered by Beamsystems www.beamsystems.nl