05-03-2005


Marta Jurkiewicz wint René Coelhoprijs 2005

Marta Jurkiewicz afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam is door de jury uitgekozen als de winnaar van de René Coelhoprijs 2005.

De prijs, die is genoemd naar René Coelho - de oprichter en voormalig directeur van het Nederlands Instituut voor Mediakunst - bestaat uit een bedrag van € 1250,- en productiefaciliteiten ter waarde van € 3500,- om een nieuw werk te maken. Door acht Nederlandse academies is werk van een eindexamenstudent aangedragen waaruit een selectie is gemaakt. Binnen een half jaar na de uitreiking van de prijs zal het bekroonde eindexamenwerk en het nieuwe werk in het Nederlands Instituut voor Mediakunst worden gepresenteerd.

Juryrapport:

Het eindexamenwerk - de videoproductie “Agatha” - is zowel een filmische vertelling als ook een videocollage. Het totaalbeeld ontstaat door steeds wisselende videofragmenten, die vanuit hetzelfde standpunt opgenomen zijn. De grote waardering van de jury ging uit naar de innovatieve manier van de beeldcompositie, de natuurlijke manier van acteren, de aandacht voor de belichting en de optimale inzet van muziek en geluidseffecten. In de werken die Marta Jurkiewicz in de laatste 2 jaar van haar studie realiseerde werd duidelijk dat de gekozen beeldtaal op systematisch experiment en onderzoek berust en door haar verder ontwikkeld is. Die jury is overtuigd dat ze met haar nieuw projectvoorstel weer een stap verder komt om met de filmtaal zinvol te experimenteren.
De jury bestond uit:

Dick Tuinder (kunstenaar en schrijver)
Quirine Racké (kunstenaar)
Suzanne van de Ven (curator)

Heiner Holtappels (Directeur Nederlands Instituut voor Mediakunst, voorzitter zonder stemrecht)