05-03-2002


Filidor Wiese wint René Coelhoprijs 2002

'Wakker van de aan de Academie Minerva, Groningen afgestudeerde Filidor Wiese is door de jury van de René Coelhoprijs uitgekozen als de winnaar. De prijs, die is genoemd naar René Coelho - de oprichter en voormalig directeur van het Nederlands Instituut voor Mediakunst - bestaat uit een bedrag van ? 1250,- en productiefaciliteiten ter waarde van ? 3500,- om een nieuw werk te maken.
Binnen een half jaar na de uitreiking van de prijs zal het bekroonde eindexamenwerk en het nieuwe werk middels een tentoonstelling in de galerie van het Nederlands Instituut voor Mediakunst worden gepresenteerd. Door acht Nederlandse academies is werk van een eindexamen-student aangedragen waaruit een selectie is gemaakt.

In de korte film 'Wakker' staat de zoektocht naar de vrije wil centraal. De film is, volgens eigen zeggen, in zekere mate autobiografisch. Het verhaal gaat over een jonge kunstenaar die verlangt naar de dood. Geen doodsverlangen vanuit een depressie maar een verlangen naar de vrijheid om het heft in handen te nemen en over je eigen leven te beslissen. Een statement over de vrijheid van het individu. Zowel de thematiek als de opzet van de film doen in sterke mate denken aan performances en happenings uit de jaren zeventig. De jury was onder de indruk van de professionele manier waarop Filidor Wiese filosofische vraagstellingen verbeeld, de eigenzinnige en overtuigende vormgeving van de film en van de goede acteursregie. Zijn ambitie om 'films' te maken liet hij al eerder zien in de korte film ?Zwart licht?. De jury is benieuwd in welke kunst context de kunstenaar zijn werk in de toekomst wil plaatsen. Zij hoopt dat het winnen van de René Coelhoprijs een stimulans is om in een volgend project zijn ideeën nog verder uit te diepen.

De jury bestond uit:
Ulay (kunstenaar)
Cokkie Snoei (Galerie Cokkie Snoei, Rotterdam)
Sven Lütticken (kunsthistoricus en criticus)

Heiner Holtappels (Directeur Nederlands Instituut voor Mediakunst, voorzitter)