05-03-2001


Harrie Verbeek wint René Coelhoprijs 2001

'10 seconds' van de aan de St. Joost Academie afgestudeerde Harrie Verbeek is door de jury van de René Coelhoprijs uitgekozen als winnaar. De prijs, die is genoemd naar René Coelho - de oprichter en voormalig directeur van het Nederlands Instituut voor mediakunst - bestaat uit een bedrag van fl. 2.500,- en het aanbieden van productiefaciliteiten ter waarde van fl. 7.500,- om een nieuw werk te maken. Binnen een jaar na de uitreiking van de prijs zal het bekroonde eindexamenwerk en het nieuwe werk middels een tentoonstelling in de galerie van het Nederlands Instituut voor Mediakunst worden gepresenteerd. Door acht Nederlandse academies is werk van een eindexamen-student aangedragen waaruit een selectie is gemaakt.

'10 seconds' onderzoekt het verstrijken van de tijd in relatie tot het vastleggen van momenten als anker voor herinneringen. Aan de ene kant behandelt de film het oeroude thema van eros en tantalos (liefdesverlangen en onvermogen), anderzijds ook het moderne principe van de fotografie om via de reflectie van het licht de essentie van het moment vast te leggen (in de orfische leer is eros de oergod van het licht). De stijl van '10 seconds' wisselt dan ook consequent tussen klassieke beeldtaal van de film (beeldcompositie, cameravoering, licht en symboliek) en de hedendaagse esthetiek van door de computer geregenereerde beelden (morphing, animatie, gelijktijdigheid van beeld, tekst en geluid).
Doorslaggevend voor de jury was de geslaagde eenheid van inhoud, vakbekwaamheid en ambitie van deze productie. Hierdoor onderscheidt '10 seconds ' zich duidelijk van de andere inzendingen.

De jury bestond uit:
Leylâ Akinci (Galerie Akinci, Amsterdam)
Arno van Roosmalen (programma-coördinator TENT., Rotterdam)
Sandra Smallenburg (medewerker beeldende kunst NRC Handelsblad)
Voorzitter: Heiner Holtappels (Directeur Nederlands Instituut voor Mediakunst)