07-04-2003


Playing Field presentatie

'Reckess Eyeballing' is een begrip dat staat voor een ontoepasselijke blik naar een ander. Het dateert uit het donkere verleden van de Verenigde Staten, toen zwarte mannen nog opgesloten konden worden voor het kijken naar blanke vrouwen. Tegenwoordig wordt er minder zwaar getild aan het stiekem kijken naar een ander. Met behulp van moderne technieken wordt het bovendien steeds makkelijker. In de straten staan talloze camera's gericht op de argeloze voorbijganger. De stiekeme blik wordt zelfs gewaardeerd:
vrijwilligers genoeg voor Big Brother.

Kirk Woolford speelt met het idee van 'Reckless eyes' en heeft dit vormgegeven in een spel, waarbij twee dansers elkaars blikken kunnen waarnemen met behulp van moderne hulpmiddelen. De dansers dragen een hoofdband met een mini-camera. Het beeld wordt met behulp van een wireless netwerk en streaming technieken verzonden naar de PDA (zakcomputer) van de andere speler. Met deze 'Reckless eyes' beïnvloeden de spelers elkaars gedrag.

Kirk Woolford heeft aan de ontwikkeling van 'Reckless Eyes' gewerkt in het kader van Playing Field, het internationale streaming media- kunstproject van het Nederlands Instituut voor Mediakunst. De Waag is een toepasselijke plaats voor de presentatie van Reckless Eyes. De omgeving van de Nieuwmarkt wemelt van de camera's en er wordt nog heimelijk gekeken naar de dames achter de ramen. De Waag heeft een open wireless netwerk en is aangesloten op Gigaport breedband- internet. Na een korte presentatie over de ontwikkeling van 'Reckless eyes' zullen de dansers een demonstratie geven.

Meer informatie: www.playingfield.net

Met dank aan:
Playing Field wordt gesponsord door het programma Cultuur 2000 van de Europese Commissie, het Thuiskopiefonds en Stichting XS4ALL. Het project 'Reckless Eyes' wordt daarnaast gesponsord door De Waag Society en Babel Media.