30-11-2007


Peter Bogers, Ramon Coelho, Tatja Scholte en Gaby Wijers

Speciale middag met als thema de video registratie van installaties. Met presentaties over het recent afgesloten onderzoek naar videoregistraties en uitleg over de online course die daarbij ontwikkeld is. En de presentatie van de DVD serie Installations 1975-2006.

 

 


Het Nederlands Instituut voor Mediakunst presenteert, produceert en documenteert al 25 jaar installaties. Sinds een aantal jaren wordt ook onderzoek verricht naar de (video)registratie van installaties. De eerste studies gaan terug tot 1978, met de registraties van de eigen activiteiten, gevolgd door de registraties van installaties ten behoeven van distributie. Het recente onderzoek naar video documentatie bestond uit literatuuronderzoek naar documentatie en capture praktijken én een analyse van bestaande video documentatie. De geanalyseerde registraties zijn afkomstig van de video documentatie collectie van het Nederlands Instituut voor Mediakunst van 1976 tot 2006 en van case studies binnen het Inside Installations project. In het kader van het onderzoek naar installatie documentatie heeft het Nederlands Instituut voor Mediakunst in 2007 een online course ontwikkeld voor de video documentatie van installaties bestaande uit 2 papers: Video Documentation of Installations door Gaby Wijers & Guidelines for documentation of (video) installations on video door Sami Kallinen. Het eerste is meer theoretisch en kan gezien worden als de context voor de tweede paper; de meer praktische en technische handleiding. Beiden zijn gepubliceerd in het kader van het Internationale samenwerkingsproject Inside Installations.
http://www.inside-installations.org/onlinecoursevideodocumentation/

Parallel aan en deels naar aanleiding van dit onderzoek is een DVD serie geproduceerd door het Nederlands Instituut voor Mediakunst met video registraties van installaties van 1976 tot 2006 uit eigen archief en collectie. De serie bestaat uit drie DVD's die zich elk op een verschillende periode richten, de onbekende closed-circuit installaties uit de jaren '80, de prille interactieve installaties uit begin jaren '90 en de site-specific installaties uit de late jaren 90 en vroege jaren 2000. Hierdoor wordt een overzicht gegeven van de geschiedenis van de media installatie kunst in Nederland. De DVD-serie bestaat uit registraties van video-installaties variërend van bekende werken die volop vertoond worden tot minder bekende video's die door het verdwijnen van hardware nauwelijks nog te presenteren zijn. De DVD's bevatten werk van o.a. Peter Bogers, Ken Feingold, Hooykaas/Stansfield, Bert Schutter, Jeffrey Shaw, Boris Gerrets, Studio Azurro, Gerald van der Kaap/Peter Giele, Sonia Cillari, Fiona Tan, Steina, Servie Janssen, Miguel-Angel Cardenas, Martijn Veldhoen, Nol de Koning, Marina Abramovic, Giny Vos en vele anderen. Voor meer informatie en online bestellen zie


Programma 30 november:

Gaby Wijers (projectleider) leidt de bijeenkomst in, waarna o.a. Rene Coelho (oprichter en voormalig directeur van het instituut) het belang en de geschiedenis van (video) registraties bespreekt en Tatja Scholte (ICN) Inside Installation & de online course toelicht. Onderstaand het gehele programma:

Programma:
1500 - 1515 uur aankomt koffie/thee
1515 - 1525 uur opening door Gaby Wijers (projectleider)
1525 - 1545 uur presentatie Ramon Coelho (toelichting tot standkoming DVD's)
1550 - 1615 uur presentatie Peter Bogers (kunstenaar), de visie van.
1615 - 1645 uur presentatie Tatja Scholte(ICN): Inside Installation & online course.
1645 - 1800 uur borrel

De DVD serie Installations 1975-2006 kan worden besteld via de website maar wordt ook te koop aangeboden op de presentatie. Kosten 25,- per stuk en 65,- voor de hele serie.
Tijd: 15.00 - 17.00 uur
Toegang: gratis
Locatie: Nederlands Instituut voor Mediakunst