event partnerorganisatie

Polderlicht

Van 28-10-2005 t/m 30-10-2005


Videoprogramma tijdens Poslderlicht uit de collectie Nederlands Instituut voor Mediakunst:

Martijn Veldhoen: Momentum
Jan de Bruin: Call 911
Guido van der Werve: Nummer 2
Ra Di Martino: Untitled (Rambo)
Robert Hamilton: Velserbroek
eddie d.: Sonatine
Jan van Nuenen: Warning; Petroleum Pipeline
Persijn broersen en Margit Lukacs: Crossing The Rainbow Bridge

Doorlopend
Jasper van den Brink: Tunnel VisionPOLDERLICHT
Op vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 oktober van 18.00 tot 23.00 uur vindt de derde editie van Polderlicht plaats. Ruim 20 kunstenaars zetten het Polderweggebied letterlijk 'in een ander licht'. Lichtobjecten, dia- en videoprojecties, geluidsculpturen, performances, films... er is weer van alles te zien en te horen.

Polderlicht
De naam Polderlicht is een samentrekking van lichtkunst en Polderweggebied. Polderlicht is een avondwandeling langs spannende licht- en geluidskunst, die u terloops een kijkje gunt op de ingrijpende veranderingen in het Polderweggebied. Dit is alweer de derde editie van dit tweejaarlijkse project en u bent natuurlijk weer van harte welkom.

Licht- en geluidskunst
Meer dan twintig kunstwerken vormen een soort route door het Polderweggebied: een wandeling van kunstwerk naar kunstwerk. Het is geen vaste route, u kunt uw eigen volgorde bepalen. De meeste werken zijn vanaf de straat te zien en/of te horen. Sommige zijn groot en van een afstand al zichtbaar, andere zijn wat subtieler van aard. Op gezette tijden vinden er performances plaats, als kunstenaars hun eigen installaties bespelen. Daarnaast zijn er twee filmprogramma's met meer dan twee uur aan korte films. Polderlicht wordt in stijl afgesloten met een bijzonder muziekoptreden. Alles is gratis toegankelijk.

Route
Polderlicht vindt plaats op delen van de Polderweg, de Beijersweg en de Oranje Vrijstaatkade en in de aula van het Montessori College Oost. Een gedetailleerde plattegrond wordt ter plaatse uitgedeeld. Let op de mannen met de knipperlichtjes!

Hart
De aula van Montessori College Oost (MCO) aan de Polderweg vormt dit keer het hart van Polderlicht. Heel toepasselijk, want dit fantastische gebouw van Herman Hertzberger is een bezienswaardigheid op zich. De aula wordt omgebouwd tot een enorme geluidssculptuur, er is een filmprogramma en u kunt er terecht voor informatie, een praatje en een drankje. Bovendien biedt de school een uniek uitzicht op de saneringswerkzaamheden. Let op: de ingang van het MCO bevindt zich voor de gelegenheid aan de achterkant van het gebouw, aan het Linnaeusplantsoen.

Gebied
Het Polderweggebied was ooit het Oostergasfabriekterrein, daarna een allegaartje van instellingen en bedrijven en nu het toneel van één van de grootste bodemsaneringen uit de Nederlandse geschiedenis. Heel wat vertrouwde gebouwen, zoals de Don Boscoschool en het Kraaiennest, zijn verdwenen; alleen het gedeelte achter het Sportfondsenbad staat nog overeind. Het grootste deel van het gebied is momenteel één grote kale vlakte, omzoomd door houten schuttingen. Dat alles heeft consequenties voor deze derde Polderlichtroute; die is wat kleiner en ook wat grilliger dan voorheen. Zo moet u soms via een omweg, of over een donker pad. Bewakers en politie houden de kunstwerken in de gaten en zorgen ervoor dat u zich veilig voelt.

Kunstenaars
Polderlicht laat u kennismaken met het werk van meer dan twintig kunstenaars. Allemaal werken ze met licht, film, geluid of een combinatie daarvan. Het zijn allemaal nieuwe namen; geen van hen heeft aan vorige edities meegedaan. Het gezelschap is internationaal: er zit een Belgische, een Duitse, een Amerikaanse en een Japanse kunstenaar bij (al wonen die laatste drie in Amsterdam). Verder zijn de steden Rotterdam en vooral Den Haag flink vertegenwoordigd. De meeste kunstenaars maken speciaal voor Polderlicht een nieuw werk. Veel willen we er hier nog niet over kwijt; laat u verrassen!

Met: AU, Mark Bain, Aris de Bakker, Jasper van den Brink, Coolhaven, Titia Ex, Carla Graft, Kees Hoogeveen, Kyoko Inatome, Arthur Kleinjan (courtesy galerie Ron Mandos Rotterdam) , Anja Masling, Matthijs Muller, Stanislaw Lewkowizc, Ligteringen/de Rooij, Sara Nuytemans, André Pielage, Jan Theun van Rees, Jochem van der Spek, Staalplaat Soundsystem, Roselien Steur, Ira van der Valk en Wessel Westerveld. Voor meer informatie over alle kunstenaars: www.polderlicht.com

Polderwegflat
Het kunstwerk Wel, iets, niet, iets van Stanislaw Lewkowizc siert al meer dan twee jaar de galerijen van de Polderwegflat aan het begin van de Polderweg. 's Avonds, als alle tl-lampen op de galerij aan zijn, komt dit bijzondere werk nog beter tot zijn recht. Het is inmiddels een vast onderdeel van Polderlicht.

Performances
De route mag dit keer dan wat korter zijn, dat wil niet zeggen u er sneller doorheen bent. Integendeel! Her en der vinden geluidsperformances plaats, soms van een minuut of twintig, soms van bijna de hele avond. Ze bieden u de gelegenheid om kunstenaars live in actie te zien. De performances worden een paar keer herhaald, zodat u niets hoeft te missen.

Films
1. In samenwerking met het Nederlands Instituut voor Mediakunst biedt Polderlicht een filmprogramma met recente korte films van Nederlandse kunstenaars. Het programma heeft geen centraal thema: de films zijn persoonlijke keuzes van de Polderlicht organisatoren uit de Montevideo-collectie. Eenmaal per avond in het Montessori College Oost.
2. Het Rotterdam VHS Festival, de naam zegt het al, speelt zich normaliter af in Rotterdam. Speciaal voor Polderlicht heeft festivaldirecteur Niels Post een best of compilatie van korte videofilms samengesteld, die hij doorlopend voor u zal vertonen.

Concert
Aan het prettig gestoorde muziekcollectief Coolhaven de eer om Polderlicht af te sluiten. Coolhaven maakt laptopmuziek, maar verwacht geen saaie musici die achter hun computer staan alsof ze hun mail aan het checken zijn. Denk eerder aan plaksnorren, steenkolenduits en Heino-achtige zangpartijen.

Informatie
Voor informatie over Polderlicht, de locaties en de deelnemende kunstenaars kunt u terecht bij de infostand in de aula van Montessori College Oost. De deelnemende kunstenaars bieden hier catalogi, cd-roms en andere zaken te koop aan. Ook het stadsdeel is vertegenwoordigd met een infostand; daar vindt u informatie over sanering en nieuwbouw in het Polderweggebied.

Ontmoetingsruimte

Bijkomen, bijpraten én bijtanken kunt u in onze ontmoetingsruimte, en die bevindt zich in het hart van Polderlicht: de aula van Montessori College Oost. En ook oefencentrum Melody Line (aan de Beijersweg) en sportschool Squash World (aan de Oranje Vrijstaatkade) hebben een bar waar u van harte welkom bent om een drankje te komen drinken.

Dvd
Wilt u nog eens rustig nagenieten van Polderlicht? Dat kan, want ook dit keer wordt er een documentaire gemaakt, die een indruk geeft van de voorbereidingen en van de avonden zelf. Bovenal komen natuurlijk alle kunstwerken in beeld. Deze documentaire zal op dvd verschijnen. U kunt alvast een exemplaar van deze dvd bestellen in de Polderlicht infostand. Ook zijn daar nog een paar laatste exemplaren van de dvd van Polderlicht 2003 te krijgen. Voor wie er snel bij is!

Sponsors
Polderlicht is mogelijk dankzij de genereuze financiële steun van: Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer afd. Cultuur, Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK), VSB fonds, Stroom Haags Centrum voor Beeldende Kunst, Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer afd. Ontwikkeling, MDSO Parkwachten en Buurtconciërges, Woningcorporatie Ymere afd. Binnenstad, OntwikkelingsCombinatie Polderweggebied VOF, Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling Doelstelling 2, Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Promotiecampagne Polderweggebied, Heijmans Milieu, Sloop en Recycling, DHV, Projectbureau Bodem, Zone 3

Samenwerking
Ook bij deze editie van Polderlicht zijn weer allerlei bedrijven en instellingen betrokken. Bedrijfsterreinen, muren en ramen worden belangeloos ter beschikking gesteld. Sommige bedrijven leveren stroom of apparatuur, anderen steken de handen uit de mouwen. Polderlicht is alleen mogelijk dankzij de enthousiaste medewerking van: Bak Administraties, Centrum Kunstlicht in de Kunst, Hema Linnaeusstraat, Dienst Infra Verkeer en Vervoer (DIVV), Dienst Waterbeheer en Riolering (DWR), Drukkerij Imprimo, Heijmans Milieu, Sloop en Recycling, de Lokatie, Metaalhandel Springer, Montessori College Oost, Montevideo/Time Based Arts, Politiebureau Linnaeusstraat, s104 webdesign, Sportfondsenbad Oost, Rotterdam VHS Festival, Rijksakademie voor Beeldende Kunst, Uitzendbureau Start, Zone 3

Organisatie

Loes Diephuis en John Prop
stichting Polderlicht
p/a Vrolikstraat 248-huis
1092 TW Amsterdam
tel. 020-692 57 33

www.polderlicht.com