presentatietentoonstelling

Paris Photo 2001

Van 14-11-2001 t/m 18-11-2001


Nederlands Instituut voor Mediakunst op Paris Photo 2001

Het Nederlands Instituut voor Mediakunst exposeert van 14 t/m 18 november op de prestigieuze internationale fotobeurs Paris Photo. Het Nederlands Instituut voor Mediakunst is uitgenodigd om samen met drie andere grote internationale videodistributeurs op de beurs te exposeren in een speciaal videoprogramma. Paris Photo is de laatste vijf jaar uitgegroeid tot een prominent fotografie evenement die zijn erkenning krijgt ver buiten de grenzen van Europa.

Het Nederlands Instituut voor Mediakunst exposeert een aantal recente werken van internationale kunstenaars die diverse video genres en technieken gebruiken.

Jeroen Offerman - The Great Escape (NL, 2000, 11'00)
Pia Wergius - Sketch for Angels (NL, 2000, 2'40)
Robert Arnold -. Morphology of Desire (USA, 1998, 5'45)
Peter Stel - Look at Me (NL, 1998, 3'30)
Alicia Framis - Apart Together (NL, 1999, 4'10)
Seungho Cho - 67/97 (USA, 2001, 7'40)
Monique Moumblow - Sleeping Car (CDN, 2000, 5'30)
eddie d - Poem # 9 (NL, 1999, 1' 50)
Bill Spinhoven - Time Stretcher (Ned) - installatie

'The installation that I have created using the 'Time Stretcher' lead the visitor to a different dimension of reality, a dimension in which they can participate in a world as described by Albert Einstein's theory of relativity. In this world past an present mingle, moving objects change shape, the relation between cause and effect becomes obscured.'

De selectie voor Paris Photo is samengesteld uit een omvangrijke collectie video- en mediakunst die sinds het ontstaan van het Nederlands Instituut voor Mediakunst in 1978 is opgebouwd en waaraan voortdurend nieuwe werken worden toegevoegd. Naast de eigen verzameling beheert het Nederlands Instituut voor Mediakunst ook de videocollecties van De Appel en het voormalige Lijnbaancentrum. De collecties omvatten inmiddels meer dan veertienhonderd werken, variërend van de eerste experimenten van bekende nationale en internationale kunstenaars tot recente produkties van opkomende talenten. Om een breed publiek kennis te laten nemen van mediakunst voert het Nederlands Instituut voor Mediakunst een actief distributiebeleid van zowel videotapes als media-installaties uit de collectie. Deze zijn te zien op nationale en internationale festivals, manifestaties, tentoonstellingen, in galerieën, musea, mediacentra en andere kunstinstellingen.

Andere exposanten in het videoprogramma:
Electronic Arts Intermix (New York, USA), Video data Bank (Chicago, USA) en
Bureau des Vidéos (Parijs, F) http://www.parisphoto-online.com
La Carroussel du Louvre, 99 rue de Rivoli, 75001 Parijs

www.parisphoto-online.com