08-05-2009


Marnix de Nijs, Jan van Nuenen, Constant Dullaart, Adad Hannah & Niklas Roy, Evelina Domnitch en Dmitry Gelfand en Lilia Perez Romero te zien. Verder Blender, How I fell in love with media art, MediaKunstMobiel en Design NIMk 30 jaar.

Het Nederlands Instituut voor Mediakunst bestaat 30 jaar! Dit vieren we met een open huis op 8, 9 en 10 mei: een lang weekend vol discussie, beeldende kunst en technologie. We proosten op de toekomst en nodigen iedereen uit mee te denken over de kunst van vandaag en morgen, over mediakunst en digitale cultuur in alle kleuren en toonaarden. Welke fundamentele veranderingen komen met de technologische innovatie op ons af? Wat is de invloed van de digitale omgeving van morgen op kunst en kunstenaars van nu? En wat betekent dit voor een instituut als het NIMk? Dit moment is een ideale gelegenheid om te bepalen waar we staan, en vooruit te kijken naar de toekomst.

Op vrijdag 8 mei is er een voorbezichtiging van de installaties die het weekend in het NIMk staan met als hoogtepunten de opening van de installatie van Marnix de Nijs, Exploded views – Remapping Firenze en de installatie van Jan van Nuenen, Physics Distorter 1.1.


 

Jan van Nuenen heeft speciaal voor ons 30-jarig jubileum zijn nieuwste interactieve installatie Physics Distorter 1.1 op de architectuur van het NIMk pand aan de Keizersgracht aangepast. Geprogrammeerd in open source software heeft hij een real time computersimulatie van 1000 stuiterballen gemaakt die over de muren van het gebouw stuiteren. De bezoekers kunnen met een draadloze wereldbol de zwaartekracht beïnvloeden waardoor de ballen niet alleen naar beneden, maar ook omhoog of opzij kunnen vallen. De installatie is vrijdag 8 mei en zaterdag 9 mei te zien op de facade van de NIMk gebouw.
Van Nuenen maakt experimentele animaties en video-installaties, maar ook electronische muziek. Zijn films bevatten vaak collages van gevonden beelden en videomateriaal, die hij sampelt, verknipt, combineert en in de computer monteert met behulp van verschillende soorten animatiesoftware.

Marnix de Nijs, Exploded views – Remapping Firenze
Exploded Views is een interactieve installatie waarbij drie deelnemers rennen op individuele loopbanden en zich bewegen door een interactieve audio-visuele 3D omgeving die aan de voorkant van de banden geprojecteerd wordt. Het geluid en de geprojecteerde beelden zijn opgenomen in de publieke ruimte van verschillende steden. In deze versie loopt de bezoeker door Florence waar de toenemende mobiliteit en het daardoor steeds groeiende aantal toeristen, het openbare leven en de schoonheid van deze Renaissance-stad geheel ontwrichten. Ze veranderen de stad in een soort snel-toeristische Disney World en jagen tegelijkertijd de lokale bevolking uit het centrum (12 miljoen toeristen per jaar op een bevolking van slechts 355 duizend). De eerste versie van Exploded Views, Remapping Firenze werd speciaal gemaakt voor Centro di Cultura Contemporanea Strozzina – CCCS in Florence, Italië.
Geproduceerd door Marnix de Nijs, Rotterdam en Centro di Cultura Contemporanea Strozzina (CCCS), Firenze, www.strozzina.org. Co-producent NIMk www.nimk.nl


 

Verder zijn deze avond de installaties van Constant Dullaart, Adad Hannah & Niklas Roy, Evelina Domnitch en Dmitry Gelfand te zien. Verder Blender, How I fell in love with media art, MediaKunstMobiel en Design NIMk 30 jaar.

Voor het verder programma van het weekend zie Here we are - there we go

 Here we are - there we go!
Het Nederlands Instituut voor Mediakunst bestaat 30 jaar! lees meer »


Aanvang: 21.30 uur
Toegang gratis

Met dank aan:
Amsterdams Fonds voor de KUnst, Powerde by BeamSystems
Jan van Nuenen, Physics Distorter 1.1
 

Voor meer filmpjes van ons dertigjarig bestaan, klik hier.