opening event

Opening Speaking Out Loud

14-11-2008


Vrijdag 14 november vanaf 17.00 uur

Omer Krieger, Bas Boettcher , BLAXTAR

Tijdens de opening van de groepstentoonstelling Speaking Out Loud waren er drie performances door Omer Krieger (IL), Bas Boettcher (DE) en de Nederlandse hip hop artiest Blaxtar.

BLAXTAR
De Nederlandse hiphop artiest Blaxtar is zich zeer bewust van de kracht van taal; de macht van het woord. Niet meer dan logisch dat zijn teksten afgedrukt staan in het albumboekje. Sterker nog de titels van alle nummers vormen achter elkaar een gedicht. Blaxtar doet meer dan laten zien dat hij van de straat is. In zijn teksten etaleert hij zijn interesse voor filosofie, wetenschap en religie. Onlangs organiseerde hij het event Spoken. Blaxtar belde voor deze gelegenheid wat vrienden om te vragen of ze interesse hadden in een avond die enkel draait om de inhoud van hun teksten. De avondsessie gaf een grote groep verschillende professionele hiphop artiesten de gelegenheid zichzelf bloot te geven. Tijdens de opening van Speaking Out Loud droeg Blaxtar een selectie van zijn teksten voor.www.blaxtar.com

Blaxtar


Omer Krieger, Live Coverage
Omer Krieger houdt zich bezig met performances, video, audio, communicatiesystemen, sociale omgevingen en openbare ruimtes. Live Coverage is een publiek systeem dat zich op gesproken woord en tekstproductie in een fysieke, openbare ruimte richt. Het systeem wordt door personen in werking gezet middels een proces van liveberichtgeving en is gebaseerd op een infrastructuur van microfoons, een luisterpost en een tekstdisplay. Sleutelwoorden die op de plekken van de 'live coverage' worden opgevangen, worden vervolgens als tekst door een menselijke intermediair/verslaggever tijdens constante en schijnbare live-updates op een display vertoond. Krieger draagt Live Coverage als een permanente media-installatie voor publieke ruimtes voor en beschouwt Live Coverage als een vorm van journalistiek. Tijdens de opening van Speaking Out Loud sloeg Omer Krieger met zijn Live Coverage gesprekken van de bezoekers op om ze vervolgens te vertonen op display. Geprogrammeerd door Gil Rimon.

Omer Krieger / Live Coverage


Bas Boettcher

De rappoezie van Bas Boettcher en zijn band Zentrifugal is nauw verweven met Amerikaanse Slam Poetry. Het genre maakt gebruik van duidelijke beelden die in woorden geschilderd worden. De eerste poetry slams vonden tijdens de late jaren tachtig in Amerikaanse bars, cafes en clubs plaats. Een van die plekken was het Nuyorican Poets Cafe in New York waar jonge Amerikaanse dichters 'poetry slams'organiseerden die ze 'Slams' noemden. In Duitsland werden de eerste 'poetry slams' aan het begin van de jaren negentig georganiseerd. In vervolg daarvan ontwikkelde er al snel een eigen slamscene. 'Poetry slams' zijn in geen enkel opzicht met literaire voorleesavondjes te vergelijken. Ze vormen literaire experimenten met een hoog entertainmentgehalte voor het publiek, dat tevens als jury optreedt. Wanneer Boettcher buiten Duitstalige landen optreedt, maakt hij vaak gebruik van schermen waarop de vertaling van zijn teksten in combinatie met stijlvolle videoloops worden geprojecteerd.
Tijdens de opening van Speaking Out Loud droeg Boettcher een selectie van zijn teksten voor. www.basboettcher.de/

Bas Boettcher


Op donderdag 13 november trad Bas Boettcher met Tsead Bruinja op in Perdu, Kloveniersburgwal 86 vanaf 20.00 uur. In het jaar dat Amsterdam Wereldboekenstad was, brachten het Goethe-Institut Amsterdam en het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds (NLPVF) een aantal belangrijke Duitse en Nederlandse auteurs op het podium bijeen. Meer info: www.nlpvf.nl/versus en www.goethe.de/amsterdam.

Speaking Out Loud
15 november - 24 januari
Tim Etchells (UK) en Vlatka Horvat (CRO), Mukul Patel (UK) en Manu Luksch (AT), Charles Sandison (UK), Christoph Keller (DE), Jaromil (IT) en Jodi (NL), Linda Hilfling (DEN), KH Jeron (DE), Tudor Bratu (RO), Michael Hoepfel (DE), Trikoton (DE), Evan Roth (US)

Met dank aan:
Goethe Instituut Amsterdam, BeamSystems en Jacot Audiovisueel