Van 01-03-2004 t/m 06-03-2004


'The Israëli Center of Digital Art' is een media instituut in Holon vlak bij Tel Aviv. In de periode van 1- 6 maart hebben Robert de Geus en Heiner Holtappels een bezoek gebracht aan dit centrum. Gedurende deze periode hebben ze een aantal workshops gegeven, alsmede een presentatie van video kunst uit de collectie van het Nederlands Instituut voor Mediakunst. Ook hebben ze vele kunstenaars bezocht en gesproken.


De workshops hadden als onderwerp open source video en geluid streaming en de open source DYNE:BOLIC cdrom van Jaromil Rojo. Het voordeel van open source software is dat je als eindgebruiker kan ingrijpen in de software. Het geeft dus heel veel mogelijkheden om software te maken die een eigen vormgeving heeft. De workshops werden gegeven aan een tweetal zeer enthousiaste groepen studenten van de kunstacademie in Tel Aviv. Opmerkelijk was dat de kennis over open source software of zelfs het bestaan ervan minimaal is in Israël. De workshops hebben de studenten dan ook veel mogelijkheden en ideeën gegeven die ze met de DYNE:BOLIC cd-rom ook daadwerkelijk kunnen realiseren.

Voor het algemene publiek werd er een video presentatie gegeven. Ook hier was het publiek zeer enthousiast waarbij er ook een paar opmerkelijke verschillen tussen Israël en Nederland opgemerkt werden. In Israël is alles, en daarmee ook video kunst politiek of politiek beladen. In de presentatie was goed te zien dat veel Nederlandse en westerse video kunst dat expliciet niet is. Dit leverde aan het eind van de presentatie een zeer interessante discussie op waarin van beide zijden de voor- en nadelen werden besproken.

www.digitalartlab.org.il/index_en.htm
www.dynebolic.org