foto Olga Westrate
Amsterdam, 21 april 2011 – Olof van Winden met ingang van 1 mei 2011 benoemd tot Algemeen - artistiek directeur van het Nederlands Instituut voor Mediakunst

Olof van Winden (1976, Mukumu, Kenya) is opgeleid aan de Hotelschool in Den Haag. Na enige jaren te hebben gewerkt in deze sector koos Olof voor een totaal andere carrière. Hij maakte in 2002 een begin hiermee in Den Haag, met het Sound/Vision Festival op het Malieveld, en was daarna betrokken bij Detroit’s Electronic Music Festival. In 2004 richtte hij de stichting The Generator op, een organisatie van jonge creatievelingen, die uitgroeide tot een professioneel festival- en productieplatform van waaruit onder andere jaarlijks in Den Haag het avontuurlijke TodaysArt Festival wordt georganiseerd.

Olof heeft in korte tijd een boeiende lijst van activiteiten opgebouwd en heeft ruime ervaring op het snijvlak van media, podiumkunsten en beeldende kunsten. Naast zijn werk voor TodaysArt heeft hij zitting in commissies van de dienst Kunst en Cultuur van Rotterdam en de Mondriaan Stichting.

Max Meijer, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Nederlands Instituut voor Mediakunst, geeft aan zeer verheugd te zijn over de komst van Olof van Winden, en laat weten in hem de ideale opvolger gevonden te hebben: "jong en onconventioneel, met de juiste mix aan ervaring met cultureel ondernemerschap en (media)kunst en met een sterk Internationaal netwerk".

Het NIMk is zeer enthousiast dat Olof het team van het Instituut per 1 mei 2011 zal komen versterken. We halen met hem een actieve voortrekker binnen, die het Instituut naar een nieuw niveau zal brengen, in een periode die van cruciaal belang is voor de toekomst van het Instituut en het veld van de mediakunst.
Nadat Heiner Holtappels aankondigde in februari 2011 na dertien jaar te zullen stoppen met zijn werkzaamheden als directeur, heeft het NIMk nu met Van Winden als nieuwe teamleider, een cultureel ondernemer gevonden waarmee we vooruit kijken naar een vruchtbare toekomst en waarin voor Van Winden een inspirerende en sturende rol is weggelegd.

Olof Van Winden zal TodaysArt artistiek blijven leiden, maar zal een aantal zakelijke en organisatorische taken overdragen aan zijn team in Den Haag.
Olof: “Ik heb dit platform in Den Haag nodig om bij NIMk te willen slagen. TodaysArt heeft veel energie, actuele kennis en een zeer relevant netwerk die ik bij NIMk heel goed zal kunnen gebruiken. Verder is de tijd van individualisme voorbij. Samenwerking, allianties, partnerships en gedeeld leiderschap moeten ons door deze wankele economische en politieke tijden helpen. Ik geloof in deze sector en de potentie van de kunstenaars en de partners waar we allemaal mee samenwerken. Ik zou mij daar de komende jaren enorm hard voor in willen zetten!”

Het Nederlands Instituut voor Mediakunst (NIMk) bevordert een vrije ontwikkeling, toepassing, verspreiding van, en reflectie op nieuwe technologieën binnen de beeldende kunst. Het NIMk ondersteunt de mediakunst op drie kerngebieden: presentatie, onderzoek en collectie. Naast vele grote en kleinere presentaties biedt het Instituut uitgebreide dienstverlening voor kunstenaars en kunstinstellingen, en educatieve programma´s gekoppeld aan deze activiteiten.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met het Nederlands Instituut voor Mediakunst of Danielle Boelling, Marketingmedewerker TodaysArt