finissage

Technology Requested Finissage

4 februari, 17.00 - 19.00 uur

afbeelding Marnix de Nijs
Op vrijdag 4 februari 2011 wordt er een speciale finissage georganiseerd waarbij het aanstaande vertrek van Heiner Holtappels centraal staat. Met de tentoonstelling 'Technology Requested' neemt Heiner Holtappels afscheid als algemeen en artistiek directeur van het Nederlands Instituut voor Mediakunst. Heiner Holtappels is sinds 1998 in functie en beëindigt zijn werk hier per eind februari 2011. De kunstenaars in de tentoonstelling hebben een speciale relatie met het Nederlands Instituut voor Mediakunst en hun werk is gedurende de afgelopen 12 jaar meerdere malen vertoond in het instituut. 'Technology Requested' toont nieuwe installaties die in 2010 gerealiseerd zijn. Zo is de performance-installatie van Sonia Cillari dit jaar als Artist in Residence project bij het NIMk tot stand gekomen.

Tijdens de finissage wordt om 18.00 uur Maya Brush, een 'Homo Virtualis', geboren. Een virtuele sculptuur die op dat moment voor het eerst in de reële wereld stapt. Maya Brush is de eerste virtuele schoonheid die alleen door de computer gecreëerd is - een kunstmatig lichaam dat zich op menselijke schoonheidsidealen oriënteert, maar toch volledig virtueel is ontstaan zonder naar een reëel voorbeeld te zijn gecreëerd. Maya Brush is de afgelopen drie jaar ontwikkeld door kunstenaar Kirsten Geisler.
http://nimk.nl/nl/geboorte-maya-bush


Over zijn vertrek zegt Heiner Holtappels: “Ik heb 12 jaar met veel plezier en met zeer competente en betrokken medewerkers voor het instituut gewerkt. Nu komt de tijd om weer iets anders te doen. Een instituut runnen is vooral management. Ik wil me nu weer richten op het maken van kunst: zelf aan de slag en kunstenaars ondersteunen om hun ideeën te realiseren.”

Heiner Holtappels studeerde aan de Staatliche Kunstakademie in Düsseldorf bij K.O. Götz en deed staatsexamen filosofie en kunstgeschiedenis. Hij is naast zijn functie bij het NIMk hoofddocent Vrije Kunst aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Hij is bestuurslid van de 5 Days Off Media Foundation, Dyne.org, Moois Media Foundation, Nan Hoover Foundation, Casco en de Euroz Stichting. Hij zit in de adviesraad van het Center of Art, Sangeorgiu de Mures en het Museum of Contemporary Art, Boekarest (beide in Roemenië), en was van 2000 tot 2005 voorzitter van de commissie Beeldende Kunst en Vormgeving van de Raad voor Cultuur.

Technology Requested is te bezoeken tot en met zondag 6 februari. In de tentoonstelling staat het werk centraal van kunstenaars die nieuwe technologieën toepassen om interactie met het publiek aan te gaan. De kunstwerken komen pas tot leven als de toeschouwer de fysieke ruimte van het kunstwerk betreedt. Er wordt werk getoond van Alfredo Ciannameo, Sonia Cillari, Kirsten Geisler, Edwin van der Heide, Marnix de Nijs en Christiaan Zwanikken.